Rynek przetworów owocowych ma duży potencjał rozwoju

$data.author.description Autor: www.portalspozywczy.pl 16 czerwca 2015 11:18

Rynek przetworów owocowych ma duży potencjał rozwoju Barbara Stelmach, właścicielka firmy Eterno (fot. Eterno)

- Rynek przetworów owocowych będzie się cały czas rozwijał, jest w nim duży potencjał. Wpływa na to parę czynników, choćy stały wzrost produkcji owoców - mówi serwisowi portalspozywczy.pl Barbara Stelmach, właścicielka firmy Eterno.

Polska jest potentatem produkcji owoców jagodowych, odnotowuje się tu stały wzrost sadownictwa i właśnie przetwórstwo jest ważnym kierunkiem zagospodarowania tych owoców.

- Sama odnotowuję wzrost liczby plantacji owocowych. Na początku swojej działalności musiałam niektóre owoce poszukiwać i zdobywać, dzisiaj zgłaszają się do mnie sami plantatorzy, dzięki czemu mam możliwość wybierania owoców najlepszej jakości - komentuje właścicielka Eterno.

Ekspertka podkreśla, że polskie przetwory są bardzo cenione za granicą, zarówno za wysoką jakość i walory smakowe, co w dużym stopniu też będzie wpływało na zwiększanie produkcji. - I chociaż Polacy są tradycjonalistami, to są ciekawi poznawania nowych smaków i ich łączenia, powoli uczymy się wykorzystywania przetworów w nowatorski sposób, chociażby łączenia słodkich konfitur z ostrymi serami - ocenia właścicielka firmy Eterno.

Więcej czytaj w serwisie www.portalspozywczy.pl.

WIĘCEJ NA TEMAT

PRZETWÓRSTWO

BĄDŹ NA BIEŻĄCO

NEWSLETTER

ZNAJDŹ NAS NA GOOGLE+

POLECAMY CZASOPISMA

WYSZUKIWARKI