Rynek produktów bio jest wciąż znikomy w Polsce, ale systematycznie rośnie

Autor: Krystyna Zagórska/ www.sadyogrody.pl 14 września 2016 16:32

Rynek produktów bio jest wciąż znikomy w Polsce, ale systematycznie rośnie fot.sadyogrody.pl

– Rynek żywności ekologicznej rośnie na całym świecie. W Europie jest to wzrost o 3 proc., natomiast w Polsce wzrost rynku eko to nawet 18-20 proc. – mówiła podsekretarz stanu Ewa Lech w Ministerstwie Rolnictwa i Rozwoju Wsi, podczas konferencji „Rolnictwo ekologiczne w mediach”.

Wiceminister Ewa Lech zwróciła uwagę, że średnia powierzchnia gospodarstwa ekologicznego w Polsce to około 26 ha, podczas gdy gospodarstwa tradycyjnego około 10 ha. - Mamy w kraju około 560 zakładów przetwórczych, wytwarzających certyfikowaną żywność. Idziemy w dobrym kierunku i realizujemy program rozwoju rolnictwa ekologicznego. Najważniejszymi celami jest zwiększenie konkurencyjności i utrzymanie bardzo wysokiego poziomu kontroli oraz zwiększenie wiedzy i świadomości konsumentów na temat produktów ekologicznych – mówiła Ewa Lech.

Dr hab. Jerzy Szymona, prezes Jednostki Certyfikującej "EKOGWARANCJA PTRE" powiedział, że rolnictwo ekologiczne jest systemem produkcji rolnej opartym na wykorzystaniu naturalnych procesów zachodzących w obrębie gospodarstwa, a więc żywność jest wytwarzana w sposób naturalny na podstawie naturalnych czynników produkcji.

Jakie są zasady rolnictwa ekologicznego? - Produkcja roślinna oparta jest na nawozach organicznych wytworzonych w gospodarstwie, co jest podstawą w celu uzyskania wysokich plonów. W ochronie roślin stawia się na profilaktykę, lecz nie zawsze się to udaje. Dlatego w gospodarstwach ekologicznych dopuszcza się stosowanie preparatów biologicznych, natomiast zabronione jest stosowanie nawozów sztucznych, chemicznych pestycydów, syntetycznych hormonów i stymulatorów wzrostu, a także organizmów modyfikowanych genetycznie – mówił dr hab. Jerzy Szymona.

Prezes Jednostki Certyfikującej podkreślił, że producent, który wytwarza żywność ekologiczną, nawet jeśli stosuje wszystkie przepisy, czy prowadzi gospodarstwo ekologiczne nie może sprzedać żywności, jeżeli nie będzie to poparte certyfikatem jednostki certyfikującej. W Polsce zarejestrowanych jest 10 jednostek certyfikujących, które posiadają akredytację. - Produkcja w każdym gospodarstwie czy przedsiębiorstwie przetwórczym podlega kontroli na każdym etapie, czyli od produkcji po dostawy na półki sklepowe – dodał.

Maciej Bartoń, dyrektor ds. Badań i Rozwoju z Laboratorium UO Technologia zaznaczył, że cała żywność, która jest dopuszczona do obrotu powinna być żywnością zdrową, a przede wszystkim bezpieczną. - Produkty ekologiczne badamy pod kątem metali ciężkich, GMO, mykotoksyn oraz pozostałości ŚOR, które mogą być rezultatem celowego użycie środka do produkcji, a wtedy rolą jednostki certyfikującej jest wyeliminowanie takiego produktu z rynku. Natomiast drugą możliwością jest niezamierzone przeniesienie tego środka z sąsiedniego pola, wtedy ten produkt również musi być wycofany w trosce o konsumenta – powiedział Bartoń.

Podobał się artykuł? Podziel się!

WIĘCEJ NA TEMAT

PRZETWÓRSTWO

BĄDŹ NA BIEŻĄCO

NEWSLETTER

ZNAJDŹ NAS NA GOOGLE+

POLECAMY CZASOPISMA

WYSZUKIWARKI

Drodzy Użytkownicy!

W związku z odwiedzaniem naszych serwisów internetowych przetwarzamy Twój adres IP, pliki cookies i podobne dane nt. aktywności lub urządzeń użytkownika. Jeżeli dane te pozwalają zidentyfikować Twoją tożsamość, wówczas będą traktowane jako dane osobowe zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady 2016/679 (RODO).

Administratora tych danych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz w Polityce Prywatności pod tym linkiem.

Jeżeli korzystasz także z innych usług dostępnych za pośrednictwem naszych serwisów, przetwarzamy też Twoje dane osobowe podane przy zakładaniu konta, rejestracji na eventy, zamawianiu prenumeraty, newslettera, alertów oraz usług online (w tym Strefy Premium, raportów, rankingów lub licencji na przedruki).

Administratorów tych danych osobowych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz również w Polityce Prywatności pod tym linkiem. Dane zbierane na potrzeby różnych usług mogą być przetwarzane w różnych celach, na różnych podstawach oraz przez różnych administratorów danych.

Pamiętaj, że w związku z przetwarzaniem danych osobowych przysługuje Ci szereg gwarancji i praw, a przede wszystkim prawo do sprzeciwu wobec przetwarzania Twoich danych. Prawa te będą przez nas bezwzględnie przestrzegane. Jeżeli więc nie zgadzasz się z naszą oceną niezbędności przetwarzania Twoich danych lub masz inne zastrzeżenia w tym zakresie, koniecznie zgłoś sprzeciw lub prześlij nam swoje zastrzeżenia pod adres odo@ptwp.pl.

Zarząd PTWP-ONLINE Sp. z o.o.