Rynek owoców i warzyw oraz przetworów owocowo-warzywnych – analiza IERiGŻ

Autor: www.sadyogrody.pl/ IERiGŻ 17 lipca 2019 08:36

Rynek owoców i warzyw oraz przetworów owocowo-warzywnych – analiza IERiGŻ fot. shutterstock.com

W wyniku rekordowych zbiorów produkcja przetworów owocowych w sezonie 2018/19 zwiększyła się w relacji do sezonu poprzedniego o 45% i osiągnęła nienotowany dotychczas poziom 1,3 mln ton. Decydujący był wzrost o ok. 170% do 465 tys. ton produkcji zagęszczonego soku jabłkowego - informuje IERiGŻ.

- Produkcja soków wytwarzanych z owoców jagodowych i wiśni zwiększyła się o 70% do 55 tys. ton, a owoców mrożonych o 16% do ponad 450 tys. ton. Wzrosła również produkcja pozostałych przetworów owocowych, tj. dżemów, przecierów, konserw, suszy i owoców pasteryzowanych. Produkcja przetworów warzywnych zmniejszyła się z 1,36 do 1,3 mln ton, w tym warzyw mrożonych z 740 do 690 tys. ton. Zwiększyła się jedynie produkcja keczupu, a nie zmieniła się produkcja koncentratu pomidorowego. Łączna produkcja soków pitnych, nektarów oraz napojów owocowych i owocowo-warzywnych wzrosła z 1,85 do 1,95 mln ton. Największy był wzrost produkcji soków jabłkowych, głównie soków NFC (Not From Concentrate) - informują w raporcie analitycy IERiGŻ.

W sezonie 2018/19 łączne wpływy z eksportu owoców i ich przetworów zmniejszyły się w porównaniu z sezonem poprzednim o 0,5% do 1915 mln euro, mimo wzrostu o 28% (do 1,23 mln ton) wolumenu eksportu owoców świeżych i o 25% (do 1,18 mln ton) eksportu przetworów owocowych. Wynikało to
ze spadku cen eksportowych niemal wszystkich owoców i ich przetworów.

Jak czytamy w raporcie, najbardziej obniżyły się ceny jabłek, wiśni, śliwek oraz przetworów z tych owoców. Przeciętne ceny eksportowe owoców świeżych spadły o 24%, a przetworów owocowych o 20% do odpowiednio 0,47 i 1,14 euro/kg. Wzrost cen większości produktów spowodował natomiast zwiększenie o 12% do 912 mln euro wartości eksportu warzyw i ich przetworów. Wolumen eksportu przetworów warzywnych zmniejszył się z 725 do 710 tys. ton, a warzyw świeżych wzrósł z 470 do 475 tys. ton. Decydujące było zwiększenie, z powodu dużego popytu na rynku światowym eksportu cebuli.

W sezonie 2018/19 utrzymała się tendencja wzrostowa wartości eksportu pieczarek i ich przetworów. Wpływy z eksportu tych produktów zwiększyły się w porównaniu z sezonem poprzednim o 6% do rekordowego poziomu 484 mln euro. Łączna wartość eksportu owoców i warzyw oraz ich przetworów zwiększyła się z 2,74 do 2,83 mld euro, a łącznie z pieczarkami i ich przetworami z 3,20 do 3,31 mld euro. Stanowiło to odpowiednio 11,1% i 10,9% wartości eksportu produktów sektora rolno-spożywczego. 

Konsumpcja owoców i ich przetworów oceniana jest w sezonie 2018/19 na 44,6 kg/osobę, wobec 43,7 kg/osobę w sezonie poprzednim. Spożycie warzyw i ich przetworów zmniejszyło się z 58,3 do 56,4 kg/osobę. W sezonie 2018/19 udział spożycia bezpośredniego w rozdysponowaniu podaży owoców szacowany jest na 22%, wobec 33% w sezonie poprzednim. Udział eksportu w rozdysponowaniu podaży owoców spadł z 19 do 16%, a przetwórstwa wzrósł z 48 do 62%. W podaży warzyw udział spożycia, eksportu i przetwórstwa pozostał na poziomie odpowiednio: 43, 11 i 46%- informują eksperci IERiGŻ. 

W 2019 r. zbiory owoców będą mniejsze od rekordowo wysokich w roku poprzednim. Spadek zbiorów wynikał będzie z niekorzystnych warunków pogodowych w dotychczasowym okresie wegetacji (do połowy czerwca) oraz „nadmiernego wysilenia” drzew i krzewów w 2018 r. Niekorzystne warunki pogodowe spowodowały zmniejszenie zbiorów warzyw odmian wczesnych. Przyjmując, że warunki pogodowe będą w miarę korzystne latem i jesienią oraz biorąc pod uwagę wzrost powierzchni uprawy większości gatunków, można zakładać, że zbiory warzyw odmian późniejszych będą większe niż w 2018 r. Ceny skupu owoców będą wyższe od bardzo niskich po zbiorach ubiegłorocznych. Obniżyć się mogą ceny skupu warzyw gruntowych.

W sezonie 2019/20 mniejsza niż w sezonie poprzednim będzie produkcja większości przetworów owocowych, w tym głównie zagęszczonego soku jabłkowego. Zwiększyć się może produkcja warzywnych przetworów, w tym mrożonek i wytwarzanego głównie z importowanego koncentratu pomidorowego, keczupu i sosów pomidorowych.

 

Podobał się artykuł? Podziel się!

WIĘCEJ NA TEMAT

PRZETWÓRSTWO

BĄDŹ NA BIEŻĄCO

POLECAMY CZASOPISMA

WYSZUKIWARKI

Drodzy Użytkownicy!

W związku z odwiedzaniem naszych serwisów internetowych przetwarzamy Twój adres IP, pliki cookies i podobne dane nt. aktywności lub urządzeń użytkownika. Jeżeli dane te pozwalają zidentyfikować Twoją tożsamość, wówczas będą traktowane jako dane osobowe zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady 2016/679 (RODO).

Administratora tych danych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz w Polityce Prywatności pod tym linkiem.

Jeżeli korzystasz także z innych usług dostępnych za pośrednictwem naszych serwisów, przetwarzamy też Twoje dane osobowe podane przy zakładaniu konta, rejestracji na eventy, zamawianiu prenumeraty, newslettera, alertów oraz usług online (w tym Strefy Premium, raportów, rankingów lub licencji na przedruki).

Administratorów tych danych osobowych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz również w Polityce Prywatności pod tym linkiem. Dane zbierane na potrzeby różnych usług mogą być przetwarzane w różnych celach, na różnych podstawach oraz przez różnych administratorów danych.

Pamiętaj, że w związku z przetwarzaniem danych osobowych przysługuje Ci szereg gwarancji i praw, a przede wszystkim prawo do sprzeciwu wobec przetwarzania Twoich danych. Prawa te będą przez nas bezwzględnie przestrzegane. Jeżeli więc nie zgadzasz się z naszą oceną niezbędności przetwarzania Twoich danych lub masz inne zastrzeżenia w tym zakresie, koniecznie zgłoś sprzeciw lub prześlij nam swoje zastrzeżenia pod adres odo@ptwp.pl.

Zarząd PTWP-ONLINE Sp. z o.o.