Rozwój rynku cydru nie wpłynie na polskie sadownictwo?

Autor: Aneta Gwara/www.sadyogrody.pl 07 maja 2015 10:04

Rozwój rynku cydru nie wpłynie na polskie sadownictwo? Tomasz Porowski i Marcin Hermanowicz; fot. cydrignacow.pl

- Rozwój rynku cydru, póki co, nie ma przełożenia na polskie sadownictwo. Sadownicy, żeby produkować jabłka na cydr wysokiej jakości musieliby zmienić swoją produkcję - mówi serwisowi www.sadyogrody.pl Tomasz Porowski, współwłaściciel firmy produkującej "Cydr Ignaców".

Na przestrzeni kilku lat można zauważyć dynamiczny rozwój rynku cydru w Polsce. - Napój ten znany jest od dawna pod nazwą jabłecznik - choć nie był to w dawnych czasach alkohol specjalnie  w Polsce popularny - to wielu konsumentów polubiło go obecnie. Jeszcze na początku 2013 roku były tylko trzy marki cydru w Polsce, dzisiaj jest ich o wiele więcej, co wskazuje na duży skok w tym segmencie – mówi Tomasz Porowski.

Zmiana przepisów w 2011 roku pozwoliła przedsiębiorcom posiadającym co najmniej 1 ha sadu na produkcję maksymalnie 10 tys. litrów cydru rocznie, co było dla wspólników - Tomasz Porowskiego i Marcina Hermanowicza - impulsem do produkcji tego napoju. Po wielu badaniach dotyczących przydatności jabłek i szczepów drożdży do produkcji cydru, jesienią 2011 r. ruszyła produkcja Cydru Ignaców. Byli pierwszymi osobami w Polsce, które zdecydowały się na produkcję cydru na takich zasadach.

- Zmiany przepisów w 2011 roku nie przyniosły oczekiwanych efektów. Do tej pory, po czterech latach obowiązywania nowej ustawy produkcję zarejestrowało w Polsce jedynie sześć osób, łącznie z nami dwoma – komentuje Tomasz Porowski.

Jest wielu producentów jabłek, którzy chcieliby wytwarzać cydr. Jeśli jednak na 50 tys. sadowników tą działalność zarejestrowało jedynie kilka osób, to oznacza, że nie jest to łatwe. - Regulacja jest niedoskonała, ponieważ nie znosi wielu kosztownych, formalnych obowiązków (jak m.in. rejestracja zakładu przez Inspekcję Sanitarną, zatwierdzenia miejsca produkcji przez Służbę Celną) jednocześnie dając skromny limit produkcyjny. Efekt jest taki, że produkcja cydru na tych zasadach jest bardzo czasochłonna i obarczona niepotrzebnymi kosztami  – tłumaczy Porowski.

- Szkoda, że marnuje się szansa na powstanie w Polsce jakościowego cydru regionalnego, ponieważ powszechnie dostępny cydr jest cydrem produkowanym szybką metodą przemysłową, gdzie odmiany jabłek użytych do produkcji nie mają specjalnego znaczenia, co sprawia, że każdy z tych produktów jest bardzo do siebie podobny – dodaje producent.

- Chcemy w dalszym ciągu udoskonalać nasz cydr, wprowadzać nowe smaki oparte mieszankach kilku rodzai jabłek. Staramy się badać najwłaściwsze odmiany jabłek, planujemy eksperymentować – przyznał Tomasz Porowski.

Według niego, rozwój rynku cydru nie ma obecnie przełożenia na polskie sadownictwo.

 – Po pierwsze cydru produkuje się wciąż nie tak dużo, po drugie część cydrów dostępnych w Polsce jest produkowana z koncentratu, a pochodzenie koncentratu nie zawsze jest znane. Dodatkowo trzeba zaznaczyć, że w Polsce nie są uprawiane "cydrowe" odmiany jabłek. Jabłka deserowe nie dają najlepszych rezultatów w produkcji cydru (znacznie lepsze dają stare odmiany o wyższej kwasowości). Sadownicy, żeby produkować jabłka na dobry cydr musieliby zmienić chociaż część swoich upraw, wprowadzić odpowiednie odmiany, o które trzeba następnie umiejętnie dbać – dodał producent.

Owoce do produkcji Cydru Ignaców pochodzą z największego zagłębia sadowniczego w Europie, w gminie Błędów w powiecie grójeckim. Odmiany, które wykorzystywane są w produkcji to głównie stare odmiany oraz niektóre odmiany deserowe.

- Nasz produkt różni się od tego na półkach sklepowych, czego potwierdzeniem jest chociażby czas wyprodukowania każdego litra cydru. Nie trwa to dwa tygodnie, jak w dużych zakładach, lecz pół roku. Zwracamy szczególną uwagę na odmiany i ich jakość, przebieg fermentacji, szczepy drożdży – to wszystko jest bardzo ważne – powiedział Tomasz Porowski. 

WIĘCEJ NA TEMAT

PRZETWÓRSTWO

BĄDŹ NA BIEŻĄCO

NEWSLETTER

ZNAJDŹ NAS NA GOOGLE+

POLECAMY CZASOPISMA

WYSZUKIWARKI