Rośnie zainteresowanie konsumentów minimalnie przetworzonymi warzywami

Autor: Krystyna Zagórska/www.sadyogrody.pl 04 sierpnia 2015 12:44

Rośnie zainteresowanie konsumentów minimalnie przetworzonymi warzywami Warzywa w opakowaniach jednostkowych/ fot. shutterstock.com

- Minimalne przetwarzanie polega na poddaniu warzyw różnymi sposobami obróbki, które stwarzają możliwość uzyskania produktów częściowo, bądź całkowicie przygotowanych do bezpośredniego spożycia, przy zachowaniu cech zbliżonych do surowców wyjściowych – mówi dr Maria Grzegorzewska z Instytutu Ogrodnictwa w Skierniewicach.

- Z pewnością korzyścią minimalnego przetwarzania warzyw jest poszerzenie oferty asortymentowej na rynku. Wraz z rozwojem sieci supermarketów zainteresowanie warzywami lekko przetworzonymi stale rośnie. Warzywa te cechują się wyższą wartością odżywczą (witaminy, składniki mineralne) od warzyw przetwarzanych metodami tradycyjnymi. Zachowują również właściwości sensoryczne (barwa, zapach, smak) podobne do warzyw nie krojonych – powiedziała dr Grzegorzewska.

Jakie są zagrożenia przy produkcji warzyw minimalnie przetworzonych?

- Należy zwrócić uwagę na mikrobiologię produktu, gdyż w momencie mycia czy dezynfekcji następuje zmniejszenie liczby drobnoustrojów, lecz nie dochodzi do ich całkowitego wyeliminowania – zaznaczyła prelegentka. Dodała, że zatrucia warzywami stanowią 46 proc. zatruć pokarmowych.

Istotnym czynnikiem jest także źródło pobrania warzyw do produkcji. – W czasie uprawy należy przestrzegać zasad „Dobrej Praktyki Rolnej” (GAP) i „Dobrej Praktyki Higienicznej” (GHP). Mycie krojenie i pakowanie powinno być wykonywane w przedsiębiorstwach z wdrożonym systemem HACCAP (System Analizy Zagrożeń i Skutecznych Punktów Kontroli) – powiedział dr Grzegorzewska.

- Kolejną kwestią w produkcji warzyw krojonych jest ich nietrwałość w okresie składowania. Prowadzi to do zmiany wyglądu i utraty świeżości (mięknięcie, gnicie, przyspieszenie starzenia, synteza związków lotnych o nieprzyjemnym działaniu) warzyw minimalnie przetworzonych – dodała.

Według dr Grzegorzewskiej żywność lekko przetworzona o przydatności do spożycia nie krótszej niż 4-7 dni wymaga zarówno bezpiecznej, jak i sprawnej dystrybucji.

- Skutecznym sposobem ograniczenia rozwoju drobnoustrojów i aktywności enzymatycznej w warzywach jest utrzymywanie niskiej temperatury podczas ich przechowywania. KA opóźnia procesy starzenia warzyw krojonych, a tym samym przedłuża okres ich przechowywania. Również skuteczną metodą jest stosowanie opakowań ze zmodyfikowana atmosferą - mówiła ekspertka.

W przeprowadzonych badaniach w Instytucie Ogrodnictwa dowiedzione, że zastosowanie gorącej wody wpłynęło na poprawę trwałości warzyw krojonych, m.in. papryki i kapusty pekińskiej. Również do utrzymania lepszej jakości krojonej kapusty gł. białej przyczyniło się wykorzystanie opakowań jednostkowych z modyfikowaną atmosferą – podsumowała dr Maria Grzegorzewska.

Podobał się artykuł? Podziel się!

WIĘCEJ NA TEMAT

PRZETWÓRSTWO

BĄDŹ NA BIEŻĄCO

NEWSLETTER

ZNAJDŹ NAS NA GOOGLE+

POLECAMY CZASOPISMA

WYSZUKIWARKI

Drodzy Użytkownicy!

W związku z odwiedzaniem naszych serwisów internetowych przetwarzamy Twój adres IP, pliki cookies i podobne dane nt. aktywności lub urządzeń użytkownika. Jeżeli dane te pozwalają zidentyfikować Twoją tożsamość, wówczas będą traktowane jako dane osobowe zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady 2016/679 (RODO).

Administratora tych danych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz w Polityce Prywatności pod tym linkiem.

Jeżeli korzystasz także z innych usług dostępnych za pośrednictwem naszych serwisów, przetwarzamy też Twoje dane osobowe podane przy zakładaniu konta, rejestracji na eventy, zamawianiu prenumeraty, newslettera, alertów oraz usług online (w tym Strefy Premium, raportów, rankingów lub licencji na przedruki).

Administratorów tych danych osobowych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz również w Polityce Prywatności pod tym linkiem. Dane zbierane na potrzeby różnych usług mogą być przetwarzane w różnych celach, na różnych podstawach oraz przez różnych administratorów danych.

Pamiętaj, że w związku z przetwarzaniem danych osobowych przysługuje Ci szereg gwarancji i praw, a przede wszystkim prawo do sprzeciwu wobec przetwarzania Twoich danych. Prawa te będą przez nas bezwzględnie przestrzegane. Jeżeli więc nie zgadzasz się z naszą oceną niezbędności przetwarzania Twoich danych lub masz inne zastrzeżenia w tym zakresie, koniecznie zgłoś sprzeciw lub prześlij nam swoje zastrzeżenia pod adres odo@ptwp.pl.

Zarząd PTWP-ONLINE Sp. z o.o.