Rośnie rynek żywności ekologicznej

Autor: PAP 03 lutego 2016 09:45

Rośnie rynek żywności ekologicznej Certyfikowane produkty zdobywają rynek w Polsce. Już w 2017 r. powinniśmy wydać na nie ponad 1 mld złotych/ fot. shutterstock

Certyfikowane produkty zdobywają rynek w Polsce. Już w 2017 r. powinniśmy wydać na nie ponad 1 mld złotych - informuje Rzeczpospolita.

W 2016 roku sprzedaż żywności ekologicznej może zwiększyć się w Polsce znów o co najmniej kilkanaście procent. To oznacza, że w tym roku padnie kolejny rekord wydatków na ekożywność. Branża szacuje, że w 2015 roku mogły one sięgnąć nawet 800 mln złotych. Natomiast w 2017 roku po raz pierwszy w historii mają szanse przekroczyć 1 mld złotych.

Wydatki na ekożywność rosną, ponieważ zwiększa się jej dostępność. Można ją kupić już nie tylko w wyspecjalizowanych sklepach, ale również w sieciach handlowych i dyskontach. Zmienia się także podejście konsumentów do produktów spożywczych. Jeszcze kilka lat temu kupowanie ekologicznej żywności traktowane było jako ekstrawagancja ludzi bogatych. Dziś coraz częściej staje się ona elementem zdrowego trybu życia przeciętnych, świadomych konsumentów - czytamy w artykule.

Więcej czytaj w Rzeczpospolitej.

Podobał się artykuł? Podziel się!

WIĘCEJ NA TEMAT

PRZETWÓRSTWO

BĄDŹ NA BIEŻĄCO

NEWSLETTER

ZNAJDŹ NAS NA GOOGLE+

POLECAMY CZASOPISMA

WYSZUKIWARKI