Przetwórstwo jabłek na cydr to większe zyski niż sama uprawa owoców

$data.author.description Autor: www.portalspozywczy.pl 05 października 2015 11:55

Przetwórstwo jabłek na cydr to większe zyski niż sama uprawa owoców fot. materiały prasowe / Grupa Ambra

- Polska jako duży producent jabłek, a także polscy sadownicy mogliby oprzeć się nie tylko na surowcu, ale też na renomowanych i dobrych produktach przetworzonych, z których zyski byłyby większe – mówi Robert Ogór, prezes Grupy Ambra.

- Rentowność, zysk dla regionu i dla samych sadowników, która wynika ze zwiększonego udziału cydru jako produktu przetworzonego, jest oczywiście nieporównanie większa niż sama produkcja jabłek. Jeżeli jabłka są naszym naturalnym bogactwem, to w oczywisty sposób Polska powinna być dużym i renomowanym producentem cydru, żeby po prostu więcej na tym jabłku zarabiać – mówi również prezes Grupy Ambra.

Grupa Ambra, producent i dystrybutor win oraz Cydru Lubelskiego, ocenia, że konsumpcja cydru w Polsce w okresie lipiec 2014-czerwiec 2015 wzrosła do ok. 11 milionów litrów, a w perspektywie najbliższych pięciu lat konsumpcja cydru może osiągnąć wielkość 30-90 mln litrów.

Czytaj więcej na www.portalspozywczy.pl.

WIĘCEJ NA TEMAT

PRZETWÓRSTWO

BĄDŹ NA BIEŻĄCO

NEWSLETTER

ZNAJDŹ NAS NA GOOGLE+

POLECAMY CZASOPISMA

WYSZUKIWARKI