Przetwórnia Owoców i Warzyw Kamionna: Moda na ekologię jest potężna – wywiad

Autor: Albert Katana/ www.sadyogrody.pl 04 grudnia 2018 11:42

Przetwórnia Owoców i Warzyw Kamionna: Moda na ekologię jest potężna – wywiad Grzegorz Mucha, właściciel gospodarstwa ekologicznego i Przetwórni Owoców i Warzyw Kamionna/ fot. mat. pras.

Czyli moda na ekologię wpływa na zwiększenie sprzedaży pańskich produktów?

Moda na ekologię jest duża i robi się coraz większa, ale ceny przetworów ekologicznych nie rosną, bo powstaje coraz więcej przetwórni robiących takie przetwory i poważną konkurencją jest import.

Więc trochę się opłaca, a trochę nie, ale jednak raczej tak. Więc jak to jest, że wielu rolników nie wierzy w opłacalność ekologicznego ogrodnictwa i sadownictwa? Dlaczego tak jest?

Już panu powiem, dlaczego. Jest trzyletni okres przestawiania gospodarstwa: przez trzy lata nie można stosować żadnych środków, a nie ma się certyfikatu. Jest bardzo dużo papierów, dużo kontroli. Od Sanepidu, przez firmę certyfikującą itd. Zabierają próbki ziemi, próbki liści, sąsiad nie może niczym opryskać, bo zaraz jest ślad na liściach i już panu cofają certyfikat.
“Papierologii” jest bardzo dużo i trzeba się naprawdę dokształcić, żeby przejść na ekologiczne gospodarstwo.
Przyczyn, dlaczego rolnicy nie chcą przestawiać gospodarstw, jest dużo więcej. Nie ma ułatwień i wystarczającej pomocy Państwa. A niejednokrotnie rolnicy nie posiadają wystarczającej wiedzy żeby sobie poradzić z tym wszystkimi . Dużo osób jest starszych - jak jedna, druga, trzecia kontrola przejdzie przez gospodarstwo, to rolnik rezygnuje, woli być anonimowy.

A nie jest to również brak umiejętności agrotechnicznych, tych sprzed czasów chemizacji rolnictwa?

Nie, na pewno nie. Rolnik spokojnie to opanuje, bo rolnik zna się na ziemi i na swoich fachu. Dawniej gospodarstwa były “mieszane”, miały uprawy i miały hodowlę. Dziś gospodarstwa są przeważnie specjalistyczne, i jak ktoś ma uprawy, nie ma hodowli. W związku z tym bardzo brakuje nawozów organicznych, obornika przede wszystkim. Są zamienniki w postaci granulatów organicznych, ale to nigdy nie jest to, co naturalny obornik. Mówię o ekologicznym oborniku. I tu jest duży problem. Nawet jeżeli ktoś ma obornik, ale nie ma certyfikatu ekologicznego, taki obornik nie może być stosowany w gospodarstwie ekologicznym.
Sporo jest takich przepisów, które wstrzymują rozwój ekologicznych gospodarstw; jeżeli nie będzie jakiegoś “poluzowania”, to rolnicy będą mieć problem z przechodzeniem na większą skalę produkcji ekologicznej.

Ale mimo tych wszystkich zastrzeżeń, o których Pan mówił, można powiedzieć, że ekologia jest szansą dla producentów owoców.

Jest szansą, choć w tym roku za czarną porzeczkę ekologiczną nikt nie dał więcej niż 80 groszy/złotówkę . Więc to są żadne ceny. Dopóki ceny nie będą adekwatne do kosztów produkcji, zawsze będzie problem.
Natomiast przetwórnia przy gospodarstwie wydłuża nam okres sprzedaży owoców, ponieważ są przetworzone (zamrożone lub zakonserwowane). Owoc miękki nie nadaje się do dłuższego przechowania (dziś pan zbierze, dziś trzeba sprzedać). Dlatego najlepiej jest przetworzyć to we własnym zakresie. Przynajmniej wstępnie.
W tym roku problem był zresztą nie tylko z czarną porzeczką; także z jagodą kamczacką, z maliną aronią. Rynek jest zapełniony, mamy nadprodukcję owoców i niezależnie czy ekologiczne czy nie, trudno je sprzedać.

Tyle się mówiło o opłacalności jagody, aronii, że wszyscy zaczęli sadzić...

Tak jest. Jest bardzo dużo nasadzeń, ale też dużo owoców pozyskujemy z zagranicy .

Dziękuję za rozmowę.

 

Podobał się artykuł? Podziel się!

WIĘCEJ NA TEMAT

PRZETWÓRSTWO

BĄDŹ NA BIEŻĄCO

POLECAMY CZASOPISMA

WYSZUKIWARKI

KALENDARIUM

Drodzy Użytkownicy!

W związku z odwiedzaniem naszych serwisów internetowych przetwarzamy Twój adres IP, pliki cookies i podobne dane nt. aktywności lub urządzeń użytkownika. Jeżeli dane te pozwalają zidentyfikować Twoją tożsamość, wówczas będą traktowane jako dane osobowe zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady 2016/679 (RODO).

Administratora tych danych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz w Polityce Prywatności pod tym linkiem.

Jeżeli korzystasz także z innych usług dostępnych za pośrednictwem naszych serwisów, przetwarzamy też Twoje dane osobowe podane przy zakładaniu konta, rejestracji na eventy, zamawianiu prenumeraty, newslettera, alertów oraz usług online (w tym Strefy Premium, raportów, rankingów lub licencji na przedruki).

Administratorów tych danych osobowych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz również w Polityce Prywatności pod tym linkiem. Dane zbierane na potrzeby różnych usług mogą być przetwarzane w różnych celach, na różnych podstawach oraz przez różnych administratorów danych.

Pamiętaj, że w związku z przetwarzaniem danych osobowych przysługuje Ci szereg gwarancji i praw, a przede wszystkim prawo do sprzeciwu wobec przetwarzania Twoich danych. Prawa te będą przez nas bezwzględnie przestrzegane. Jeżeli więc nie zgadzasz się z naszą oceną niezbędności przetwarzania Twoich danych lub masz inne zastrzeżenia w tym zakresie, koniecznie zgłoś sprzeciw lub prześlij nam swoje zastrzeżenia pod adres odo@ptwp.pl.

Zarząd PTWP-ONLINE Sp. z o.o.