Przetwórnia Owoców i Warzyw Kamionna: Moda na ekologię jest potężna – wywiad

Autor: Albert Katana/ www.sadyogrody.pl 04 grudnia 2018 11:42

Przetwórnia Owoców i Warzyw Kamionna: Moda na ekologię jest potężna – wywiad Grzegorz Mucha, właściciel gospodarstwa ekologicznego i Przetwórni Owoców i Warzyw Kamionna/ fot. mat. pras.

Sporo jest przepisów, które wstrzymują rozwój ekologicznych gospodarstw; jeżeli nie będzie jakiegoś “poluzowania” i pomocy to rolnicy będą się wstrzymywać z przechodzeniem na większą skalę na produkcję ekologiczną - mówi w wywiadzie dla sadyogrody.pl Grzegorz Mucha, właściciel gospodarstwa ekologicznego i Przetwórni Owoców i Warzyw Kamionna.

Zajmuje się Pan ekologią od 1997 roku, czyli od czasów, gdy wcale nie była ona modna wśród konsumentów. Co Pana do tego skłoniło?

Zgadza się, nie była modna. Co mnie skłoniło? Bardzo słaba klasa ziemi, bardzo niskie ceny owoców - szukałem jakiegoś rozwiązania, żeby zwiększyć dochody. O ekologii mało kto jeszcze wiedział, ale ludzie, którzy wyjeżdżali za granicę, którzy pracowali za granicą, już wiedzieli, czym jest żywność ekologiczna. Szukałem klientów na swoje owoce wśród takich ludzi.
A jeśli chodzi o słabą ziemię - zależało mi na dopłatach. Miałem uprawy sadownicze nie bardzo narażone na choroby - malinę, czarną porzeczkę, śliwkę, aronię, więc było mi dosyć łatwo przestawić gospodarstwo na ekologiczne, a zyskałem większe dopłaty do hektara.

Jaką klasę ziemi ma Pan w gospodarstwie?

V klasa. Tu nie ma nigdzie lepszej ziemi. Tu jest prawie 800 metrów nad poziomem morza, teren górzysty, ciężki do uprawy, w związku z tym jest tu możliwe jedynie sadownictwo i wypas owiec pod nic innego te ziemie się nie nadają. Postanowiłem, że sobie poradzę z ekologią i tak się stało.

W dalszym ciągu produkuje Pan te owoce, malinę, porzeczkę…

Tak, w dalszym ciągu zajmuję sadownictwem. Natomiast w tej chwili mam już własną przetwórnię ekologiczną i produkuję wszystko pod własną produkcję.

Ale te owoce mają na rynku dramatycznie niskie ceny. Wielu rolników rezygnuje z tych upraw. Dlaczego Pan nie?

Tak, zgadza się! Ale ja wytłaczam z nich sok, robię przetwory i sprzedaje w formie przetworzonej. Jeżeli chciałbym sprzedać owoce nie przetworzone to nie ma mowy o opłacalności .

Czyli sprzedaż nieprzetworzonych owoców ekologicznych…

Nie wchodzi w grę. U mnie, w moim przypadku nie widzę możliwości przeżycia ze sprzedaży owoców ekologicznych w formie surowej. Surowe owoce można produkować jedynie pod zakłady przetwórcze; jeśli ja kupuję na przykład malinę ekologiczną od rolników to wiadomo, że muszę za nią zapłacić dużo więcej niż za konwencjonalną. Czyli gdy ktoś sobie znajdzie zbyt do takiej przetwórni to ma to sens. Natomiast jeśli ktoś produkuje po to, żeby sprzedawać na targu, to sensu nie ma. Dziś jest jeszcze tak, że nawet ten, kto nie produkuje ekologicznie mówi, że robi to ekologicznie. Tak to wygląda na targach.
Rolnik, który produkuje owoce ekologiczne, sprzedaje je do sklepów z żywnością ekologiczną - wtedy to ma sens, bo do tych sklepów przychodzi klient świadomy, szukający owoców z certyfikatem; albo do przetwórni, które potrzebują owoców z certyfikatem ekologicznym.

Rozumiem, że sprzedaż przetworzonych owoców ekologicznych daje dobre wyniki ekonomiczne?

Tak jest, sprzedaż ekologicznych owoców przetworzonych jak najbardziej się opłaca.
Przede wszystkim wydłuża się okres sprzedaży przez co unikamy straty spowodowanej zepsuciem się owocu.

W jaki sposób sprzedaje Pan swoje przetwory?

Przetwory oddaję do sklepów ekologicznych, trochę wysyłam na eksport. Mam mały zakład , ale nawiązałem kontakty i wysyłam do USA i do Australii… resztę sprzedaję w kraju; teraz jest coraz więcej sklepów z żywnością ekologiczną i nawet markety otwierają stoiska z taką żywnością.
Osobiście jestem dosyć sceptyczny jeśli chodzi o duże markety, ponieważ klienci tych marketów raczej nie szukają ekologicznych przetworów, ale pomalutku i to się zmienia.

WIĘCEJ NA TEMAT

PRZETWÓRSTWO

BĄDŹ NA BIEŻĄCO

NEWSLETTER

ZNAJDŹ NAS NA GOOGLE+

POLECAMY CZASOPISMA

WYSZUKIWARKI

KALENDARIUM

Drodzy Użytkownicy!

W związku z odwiedzaniem naszych serwisów internetowych przetwarzamy Twój adres IP, pliki cookies i podobne dane nt. aktywności lub urządzeń użytkownika. Jeżeli dane te pozwalają zidentyfikować Twoją tożsamość, wówczas będą traktowane jako dane osobowe zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady 2016/679 (RODO).

Administratora tych danych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz w Polityce Prywatności pod tym linkiem.

Jeżeli korzystasz także z innych usług dostępnych za pośrednictwem naszych serwisów, przetwarzamy też Twoje dane osobowe podane przy zakładaniu konta, rejestracji na eventy, zamawianiu prenumeraty, newslettera, alertów oraz usług online (w tym Strefy Premium, raportów, rankingów lub licencji na przedruki).

Administratorów tych danych osobowych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz również w Polityce Prywatności pod tym linkiem. Dane zbierane na potrzeby różnych usług mogą być przetwarzane w różnych celach, na różnych podstawach oraz przez różnych administratorów danych.

Pamiętaj, że w związku z przetwarzaniem danych osobowych przysługuje Ci szereg gwarancji i praw, a przede wszystkim prawo do sprzeciwu wobec przetwarzania Twoich danych. Prawa te będą przez nas bezwzględnie przestrzegane. Jeżeli więc nie zgadzasz się z naszą oceną niezbędności przetwarzania Twoich danych lub masz inne zastrzeżenia w tym zakresie, koniecznie zgłoś sprzeciw lub prześlij nam swoje zastrzeżenia pod adres odo@ptwp.pl.

Zarząd PTWP-ONLINE Sp. z o.o.