Producenci soków i musów zyskają na ustawie dot. sklepików szkolnych

Autor: www.sadyogrody.pl 31 sierpnia 2015 14:03

Na liście artykułów dopuszczonych przez Ministra Zdrowia do sprzedaży w szkolnych sklepikach i podawania w szkolnych stołówkach, znalazły się soki i musy owocowe oraz soki owocowo-warzywne i warzywne bez dodatku cukru.

- Soki to produkty bardzo wartościowe, dlatego nie jest zaskoczeniem decyzja Ministerstwa Zdrowia, że znalazły się na liście artykułów, które będą dostępne w sklepikach szkolnych i placówkach żywienia zbiorowego. Cieszy nas bardzo ten fakt, bo przecież zgodnie z krajowymi i unijnymi przepisami, soki we wszystkich rodzajach opakowań  z dłuższym terminem przydatności do spożycia odtworzone z soku zagęszczonego, należą do grupy produktów zdrowych, naturalnych i pełnowartościowych. Swoim składem, zawartością substancji odżywczych i witamin nie odbiegają od świeżych warzyw i owoców, z których zostały wykonane. W sokach 100 proc. i sokach owocowych nie ma też dodatku cukru. Co też ważne w sokach nie znajdziemy konserwantów, barwników czy słodzików. Porcja soku jest doskonałym uzupełnieniem drugiego śniadania dzieci i młodzieży lub smaczną przekąską samą w sobie. Obok soków w szkołach znajdą się również musy owocowe i owocowo-warzywne, które także są wygodną formą warzywno-owocowej porcji, idealną na przerwę w szkole - skomentował decyzję Ministerstwa Zdrowia Julian Pawlak, Prezes Zarządu Krajowej Unii Producentów Soków.

Decyzja Ministerstwa Zdrowia jest okazją do przypomnienia, że produkcja soków jest ściśle regulowana dyrektywą i rozporządzeniami Unii Europejskiej, obowiązującymi na całym jej terenie. Zgodnie z prawem sok – również ten z dłuższym terminem przydatności do spożycia, odtworzony z soku zagęszczonego – to produkt w pełni naturalny, który powstaje wyłącznie ze świeżych, chłodzonych lub mrożonych dojrzałych owoców lub warzyw. Do soków nie można dodawać  żadnych konserwantów, słodzików i barwników bez względu na rodzaj opakowania. Do soków 100 proc., owocowych i pomidorowych nie wolno również dodawać żadnych cukrów ani żadnych innych substancji słodzących. Należy podkreślić fakt, że przepisy nakładają na producentów soków obowiązek, aby każdy sok owocowy, w tym ten odtworzony z zagęszczonego soku, charakteryzował się fizycznymi, chemicznymi oraz organoleptycznymi i odżywczymi właściwościami, odpowiadającymi co najmniej właściwościom jakie posiadają soki bezpośrednio otrzymane z owoców  tego samego gatunku. 

WIĘCEJ NA TEMAT

PRZETWÓRSTWO

BĄDŹ NA BIEŻĄCO

NEWSLETTER

ZNAJDŹ NAS NA GOOGLE+

POLECAMY CZASOPISMA

WYSZUKIWARKI