Prezes Warwinu: Sadownicy nie chcą przyznać, że kierują większość jabłek do przetwórstwa

Autor: Krystyna Zagórska/www.sadyogrody.pl 11 lipca 2016 09:47

Prezes Warwinu: Sadownicy nie chcą przyznać, że kierują większość jabłek do przetwórstwa Tomasz Iżewski, Warwin SA/ fot. P.Pawłowski (ŻelaznaStudio)

- Sadownicy na Zachodzie Europy nastawiają się produkcję owoców deserowych. Ich priorytetem jest uzyskanie jabłek o jak najlepszej jakości. W naszym kraju odsetek surowca kierowanego do przemysłu stanowi około 60 proc. Wynik ten jest dużo wyższy niż w innych krajach europejskich, lecz w dalszej perspektywie może ulec zmniejszeniu – mówi w rozmowie z serwisem www.sadyogrody.pl Tomasz Iżewski, prezes firmy Warwin SA.

- Procent jabłek kierowanych do przemysłu wynika ze struktury nasadzeń i sposobu produkcji jabłek. Aktualne 60 proc. jest średnią krajową. Nie wszyscy sadownicy przyznają się, że do przetwórstwa kierują większą ilość wyprodukowanego surowca niż inne gospodarstwa. W przypadku sadowników wyspecjalizowanych w owocach deserowych ten odsetek jest niższy niż 60 proc. – mówi Tomasz Iżewski.

Prezes Warwinu dodaje, że zakładom produkcyjnym zależy na jak największych ilościach surowca, natomiast sadownicy oczekują jak najwyższych cen za wyprodukowane jabłka. - Poziomy cenowe surowca do przemysłu są ściśle powiązane z cenami owoców deserowych. Spadek cen jabłek przemysłowych zazwyczaj przekłada się na obniżki na rynku jabłek konsumpcyjnych – komentuje ekspert.

- Z roku na rok obserwujemy, że kierowane do przetwórstwa jabłka posiadają niższe poziomy kwasowości. Niegdyś w pierwszych jabłkach pomiary wynosiły 5,5 proc., zaś obecnie kwasowość mieści się w granicach 4-4,5 proc. jako maksimum. Spadki te wynikają ze zmiany struktury nasadzeń. Stare odmiany ustępują miejsca nowym, bardziej słodkim deserowym typu ‘Golden Delicious’, ‘Ligol’ czy ‘Gala’ – tłumaczy Tomasz Iżewski.

- Odmiany późno jesienne lepiej nadają się do przechowywania w komorach przez cały sezon. Natomiast odmiany letnie, czyli bardziej kwaśne owocujące z początkiem lipca i w sierpniu muszą być od razu zagospodarowane na rynku konsumpcyjnym, bądź bezpośrednio skierowane do przetwórstwa. Polscy sadownicy decydują się na zmianę struktury nasadzeń wobec odmian, które można dłużej przechowywać, a tym samym lepiej na nich zarobić – podkreśla prezes Warwinu.

Podobał się artykuł? Podziel się!

WIĘCEJ NA TEMAT

PRZETWÓRSTWO

BĄDŹ NA BIEŻĄCO

NEWSLETTER

ZNAJDŹ NAS NA GOOGLE+

POLECAMY CZASOPISMA

WYSZUKIWARKI

Drodzy Użytkownicy!

W związku z odwiedzaniem naszych serwisów internetowych przetwarzamy Twój adres IP, pliki cookies i podobne dane nt. aktywności lub urządzeń użytkownika. Jeżeli dane te pozwalają zidentyfikować Twoją tożsamość, wówczas będą traktowane jako dane osobowe zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady 2016/679 (RODO).

Administratora tych danych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz w Polityce Prywatności pod tym linkiem.

Jeżeli korzystasz także z innych usług dostępnych za pośrednictwem naszych serwisów, przetwarzamy też Twoje dane osobowe podane przy zakładaniu konta, rejestracji na eventy, zamawianiu prenumeraty, newslettera, alertów oraz usług online (w tym Strefy Premium, raportów, rankingów lub licencji na przedruki).

Administratorów tych danych osobowych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz również w Polityce Prywatności pod tym linkiem. Dane zbierane na potrzeby różnych usług mogą być przetwarzane w różnych celach, na różnych podstawach oraz przez różnych administratorów danych.

Pamiętaj, że w związku z przetwarzaniem danych osobowych przysługuje Ci szereg gwarancji i praw, a przede wszystkim prawo do sprzeciwu wobec przetwarzania Twoich danych. Prawa te będą przez nas bezwzględnie przestrzegane. Jeżeli więc nie zgadzasz się z naszą oceną niezbędności przetwarzania Twoich danych lub masz inne zastrzeżenia w tym zakresie, koniecznie zgłoś sprzeciw lub prześlij nam swoje zastrzeżenia pod adres odo@ptwp.pl.

Zarząd PTWP-ONLINE Sp. z o.o.