Prezes Warwinu: Do przetwórstwa trafi o około 40-50 proc. mniej jabłek

$data.author.description Autor: www.portalspozywczy.pl 06 października 2015 11:36

Prezes Warwinu: Do przetwórstwa trafi o około 40-50 proc. mniej jabłek Tomasz Iżewski, prezes Warwin SA; fot. P.Pawłowski / ZelaznaStudio

Jak ocenia Tomasz Iżewski, prezes Warwin SA, cena jabłek przemysłowych jest sporo wyższa w ujęciu rocznym, a do przetwórstwa trafi o około 40-50 proc. mniej jabłek niż rok temu.

- Od początku nowego sezonu zbiorów – czyli od początku sierpnia – obserwujemy rosnącą cenę jabłek przemysłowych. Jest ona 3-krotnie wyższa niż rok temu o tej samej porze - mówi serwisowi portalspozywczy.pl Tomasz Iżewski.

- Tak mocny wzrost cenowy związany jest z dużo mniejszą podażą jabłek trafiających do przemysłu. Z przykrością szacujemy, że przemysł przetworzy o około 40-50 proc. mniej jabłek niż rok temu – dodaje prezes Warwinu.

Branża winiarska może mieć pewne problemy z dostępnością owoców wykorzystywanych do produkcji np. jabłek oraz gruszek, z których produkowany jest cydr, perry i większość wyrobów fermentowanych, ale nie tylko z powodu tegorocznej suszy w Polsce.  Oprócz suszy przyczyni się do tego również program unijnego wsparcia związanego z rosyjskim embargiem, który został zatwierdzony jeszcze przed wystąpieniem suszy.

Czytaj więcej na www.portalspozywczy.pl.

Podobał się artykuł? Podziel się!

WIĘCEJ NA TEMAT

PRZETWÓRSTWO

BĄDŹ NA BIEŻĄCO

NEWSLETTER

ZNAJDŹ NAS NA GOOGLE+

POLECAMY CZASOPISMA

WYSZUKIWARKI