Prezes Warwin na FRSiH 2016: Rynek cydru będzie notował kolejne wzrosty

Autor: Krystyna Zagórska/ www.sadyogrody.pl 19 października 2016 16:23

Prezes Warwin na FRSiH 2016: Rynek cydru będzie notował kolejne wzrosty Tomasz Iżewski, prezes firmy Warwin SA./ fot. Żelazna Studio

- Rynek cydru w Polsce otworzył się w 2013 roku wraz z obniżeniem stawki akcyzy i do chwili obecnej wzrósł do kilkunastu mln litrów. W perspektywie kilku lat dostrzegamy bardzo duże szanse na kolejne wzrosty, nawet do 80 mln litrów – mówił Tomasz Iżewski, prezes firmy Warwin SA, podczas debaty „Nie tylko embargo. Wyzwania branży owocowo-warzywnej”, w ramach IX Forum Rynku Spożywczego i Handlu 2016.

Tomasz Iżewski podczas debaty przypomniał, że reklama cydru jest zabroniona w Polsce. – Ograniczeniem pozostaje brak możliwości popularyzacji tego produktu poprzez szeroko idące informacje marketingowe w przeciwieństwie do reklamy piwa. Ponadto stawka akcyzy – jeżeli chodzi o cydr – jest wyższa niż analogiczny produkt – zaznaczył prezes Warwin SA.

Dodał, że cydr w ocenie całej branży jest produktem dużo lepszym niż piwo, ponieważ posiada właściwości prozdrowotne i wpisuje się w trendy zdrowszych napojów alkoholowych w porównaniu do wysokoprocentowego piwa, wódki czy wina.

Spółka Warwin SA oprócz napojów niskoalkoholowych (cydr, perry) postawiła również na produkcję soków NFC. W kategorii tej odnotowuje się dalsze wzrosty sprzedaży i – jak zaznaczył Tomasz Iżewski – soki wyciskane bezpośrednio z owoców odpowiadają trendom prozdrowotnym. - Tłoczone soki NFC to powrót do natury, czyli do produktów o jak najniższym stopniu przetworzenia - dodał prezes firmy Warwin SA.

Podobał się artykuł? Podziel się!

WIĘCEJ NA TEMAT

PRZETWÓRSTWO

BĄDŹ NA BIEŻĄCO

NEWSLETTER

ZNAJDŹ NAS NA GOOGLE+

POLECAMY CZASOPISMA

WYSZUKIWARKI