Prezes T.B.Fruit: Sadownikom dalekie są realia, w których działają przetwórcy. Stąd konflikty

Autor: Paulina Mroziak, Aneta Gwara-Tarczyńska / www.sadyogrody.pl 06 września 2017 10:30

Prezes T.B.Fruit: Sadownikom dalekie są realia, w których działają przetwórcy. Stąd konflikty Taras Barszczowski, właściciel firmy T.B.Fruit

Ukraińska firma T.B. Fruit planuje budowę zakładu przetwórstwa owoców w miejscowości Brzostowiec w gminie Mogielnica. O wyzwaniach  i trudnych relacjach między przetwórcami i sadownikami rozmawiamy z właścicielem firmy – Tarasem Barszczowskim.

Na terenie powiatu grójeckiego, który jest ogromnym zagłębiem sadowniczym, działa już wiele przetwórni przerabiających owoce, konkurencja jest więc stosunkowo duża...

Konkurencja to nieodłączna część biznesu i jedna z lepszych rzeczy, z punktu widzenia konsumenta. Dzięki temu wszyscy uczestnicy rynku dążą do coraz wyższych standardów, większej specjalizacji i zaawansowania technologicznego. Jako T.B. Fruit budujemy nasze fabryki od podstaw, stawiamy na innowacyjność, dlatego sprowadzamy najlepsze i najbardziej zaawansowane maszyny jakie istnieją w branży – do wszystkich naszych zakładów na Ukrainie, w Mołdawii i w Polsce. Stawiamy na nowoczesność, dzięki czemu możemy zaoferować producentom więcej, szybciej i w najwyższej jakości.

Polscy sadownicy produkują jabłka coraz lepszej jakości, starając się przy tym zmniejszyć odsetek owoców odrzucanych do przetwórstwa. Czy nie obawia się Pan, że surowca może zwyczajnie zabraknąć?

Rzeczywiście, w sadownictwie istnieje przewaga jabłek deserowych nad jabłkami przemysłowymi. Trzeba jednak podkreślić, że z lepszych jakościowo owoców wychodzi więcej koncentratu. Im słodsze i lepszej jakości jest jabłko, tym ma większą zawartość cukru (mierzoną skalą Brix). A tym samym, wytwarzając koncentrat z wysokiej jakości jabłek, potrzeba mniej produktu na kilogram koncentratu. Dla porównania, kiedyś na jeden kilogram koncentratu trzeba było zużyć nawet 7 kg jabłek. Obecnie potrzeba około 6,3-6,5 kg. Sadownicy starają się podnosić jakość jabłek deserowych, jednak mimo to trzeba liczyć, że co najmniej 30 proc. z nich trafi do przetwórstwa. Ponadto, w Polsce co roku zwiększa się areał sadów i urodzaj z hektara. Jeżeli w 2007 r. polscy sadownicy kierowali do przetwórstwa około 2,5-3 mln ton jabłek, to obecnie może być nawet 4 mln ton. Oczywiście z wyjątkiem tego roku, który będzie specyficzny ze względu na wiosenne przymrozki.

Drugim liczącym się w sadownictwie regionem w Europie jest Francja i południowy Tyrol. Tam sadownicy zbierają powyżej 80 ton z hektara, a przy dużym wysiłku nawet 90-105 ton z hektara sadu. To pokazuje jakie są możliwości sadowników. Myślę, że polscy sadownicy również osiągną kiedyś takie imponujące wyniki.

Na Ukrainie firma T.B Fruit posiada własne sady. Czy planowane są także inwestycje we własne nasadzenia?

W Polsce nie mamy takiej możliwości, ponieważ nie posiadamy ziemi rolnej. Natomiast na Ukrainie jesteśmy właścicielami około 4 tys. hektarów ziemi pod sady i inne uprawy, co umożliwia nam rozbudowę własnego zaplecza surowcowego.

Czy są to jakieś szczególne odmiany o odpowiedniej kwasowości?

Na Ukrainie nasze odmiany jabłek dobierane są pod przetwórstwo. Moim zdaniem, polscy sadownicy powinni zainteresować się zakładaniem sadów przemysłowych, które cechować będzie większa wydajność przy mniejszych inwestycjach w ochronę upraw. Są to specjalne odmiany, odporne na choroby. Dają one zdecydowanie więcej owoców przy mniejszych nakładach finansowych. Ponadto, są zdecydowanie bardziej odporne na przymrozki. Dużym plusem jest również to, że takich owoców nie trzeba przechowywać, można od razu je sprzedać i otrzymać za nie pieniądze. Przyjmując, że urodzaj z takiego sadu jest średnio dwa razy większy, a nakład finansowy zaś dużo mniejszy, to dlaczego nie zakładać takich sadów? Jabłka są coraz droższe – tylko w tym roku jabłka na przemysł kosztują już powyżej 0,20 euro/kg. A zatem warto rozważyć opłacalność zakładania sadów przemysłowych.

WIĘCEJ NA TEMAT

PRZETWÓRSTWO

BĄDŹ NA BIEŻĄCO

NEWSLETTER

ZNAJDŹ NAS NA GOOGLE+

POLECAMY CZASOPISMA

WYSZUKIWARKI