Prezes KUPS: Rośnie produkcja i eksportu zagęszczonego soku jabłkowego

Autor: Krystyna Zagórska/www.sadyogrody.pl 03 czerwca 2016 15:55

Prezes KUPS: Rośnie produkcja i eksportu zagęszczonego soku jabłkowego Julian Pawlak, prezes Krajowej Unii Producentów Soków (KUPS)/ fot. sadyogrody.pl

- Eksport zagęszczonych soków systematycznie rośnie. Średnia z lat 2011-2016 wynosi 490 mln EUR w porównaniu do okresu 2007-2010 (333 mln EUR). Udział tego rodzaju soków w eksporcie ma tendencję wzrostową i obecnie wynosi 28 proc. – powiedział Julian Pawlak, prezes zarządu KUPS, podczas XIX Sympozjum Krajowej Unii Producentów Soków.

- Zwyżkujące zbiory jabłek niewątpliwie wpływają na wzrost produkcji i eksportu soku zagęszczonego. Przetwarzamy już w granicach 2 mln ton jabłek i wytwarzamy około 300 tys. ton zagęszczonego soku jabłkowego rocznie. Wskaźnik zużycia surowca sięga już 60 proc. Podobne ilości dotyczą również owoców miękkich, czyli około 40 proc. surowca – mówił Julian Pawlak.

- Rynek soków wyszedł z kryzysu. Od 2013 roku osiągamy trwały wzrost spożycia i sprzedaży soków, nektarów i napojów. W kategorii zawężonej do soków i nektarów sprzedaż ilościowa za ubiegły sezon wzrosła o 11,3 proc. w stosunku do 2014 roku, natomiast w samych napojach owocowych + 6,4 proc. W dużej mierze za te wzrosty odpowiadają mocno rosnąca kategoria NFC. Potężnie rozwija się również sprzedaż w kanale dyskontów – skomentował.

Prezes KUPS dodał , że obecnie na rynek dostarczane jest około 1,2 mld litrów soków, nektarów i napojów (SNN), co stanowi przychód 3,7 mld zł. Jesteśmy szóstym rynkiem sokowym w UE. Nasze firmy konkurują również za granicą, a przede wszystkim w krajach Europy Środkowo-Wschodniej. Firmy produkują zagęszczony sok jabłkowy (również z innych owoców), który w zależności od asortymentu w 70-90 proc. jest eksportowany na rynki zagraniczne – mówił ekspert.

KUPS jako organizacja działa już 23 lata, zaś jako Stowarzyszenie z osobowością prawną od 12 lat. Funkcjonują dwie jednostki organizacyjne, tj. Dobrowolny System Kontroli (DSK) oraz Sekcja Zagęszczonych Soków Owocowych (SK). - W trakcie tworzenia jest Sekcja soków NFC, bowiem kategoria ta dynamicznie się rozwija i widzimy ogromny potencjał rynku – oznajmił szef KUPS.

- Zrzeszeni członkowie Krajowej Unii Producentów Soków zaopatrują krajowy rynek w około 60 proc. w soki, nektary i napoje owocowo-warzywne. Obecnie realizowane są dwa projekty, czyli „5 porcji warzyw, owoców lub soku” (V edycja) oraz „Soki i musy – witaminy w wygodnej formie”. Całkowity budżet wszystkich dotychczas podjętych projektów wynosi ponad 57 mln zł. – dodał Julian Pawlak.

KUPS współpracuje z organizacjami międzynarodowymi, takimi jak Europejskie Stowarzyszenie Producentów Soków (AJIN), Europejski System Kontroli Jakości (EQCS), a także wieloma organizacjami krajowymi – Polska Federacja Producentów Żywności ZP, Polska Rada Winiarstwa, Komisja Zarządzająca Fundusz Promocji Owoców i Warzyw, Związek Stowarzyszeń Rada Reklamy, Rada Dialogu Gospodarczego Przy MRiRW oraz Rada ds. Diety, Aktywności Fizycznej i Zdrowia.

Podobał się artykuł? Podziel się!

WIĘCEJ NA TEMAT

PRZETWÓRSTWO

BĄDŹ NA BIEŻĄCO

NEWSLETTER

ZNAJDŹ NAS NA GOOGLE+

POLECAMY CZASOPISMA

WYSZUKIWARKI

KALENDARIUM