Polskim producentom win owocowych nie grozi „niebezpieczeństwo”?

Autor: www.sadyogrody.pl/Ministerstwo Finansów 22 października 2015 12:22

Polskim producentom win owocowych nie grozi „niebezpieczeństwo”? Producentom produkującym wina owocowe, np. z jabłek, gruszek lub cydr z polskich jabłek, nie grozi „niebezpieczeństwo"/ fot. shutterstock

- W związku z informacjami przekazywanymi przez Polską Radę Winiarstwa w sprawie „niesprawiedliwych wytycznych" Ministerstwa Finansów odnośnie do klasyfikacji taryfowej napojów alkoholowych, informujemy, że prezentowane poglądy są nieprawdziwe i niewłaściwe - podał resort finansów w komunikacie prasowym.

Producentom produkującym wina owocowe, np. z jabłek, gruszek lub cydr z polskich jabłek, nie grozi „niebezpieczeństwo". Ich produkty, które nie są mieszaniną np. z innymi mocnymi napojami alkoholowymi niepochodzącymi z fermentacji, innymi smakami i dodatkami zmieniającymi charakter produktu zawsze były i są klasyfikowane tak samo.

Dodatkowo przypomniano, że Ministerstwo Finansów wspierając krajową produkcję cydru i perry o zawartości alkoholu do 5 proc. obniżyło stawkę podatku akcyzowego dla tej grupy napojów. Ministerstwo Finansów nie podejmuje żadnych działań zmierzających do odwrócenia tej sytuacji.

W przypadku pewnych napojów alkoholowych otrzymanych w wyniku fermentacji m.in. soku jabłkowego, do którego następnie dodano alkohol etylowy, substancje smakowe, aromatyczne itp. o zawartości alkoholu ok. 21 proc., ze względu na duży udział dodanego alkoholu etylowego, przez co następuje zmiana ich charakteru, klasyfikacja takich napojów nawiązuje do napojów spirytusowych, a nie winiarskich.

Inne napoje alkoholowe, w szczególności napoje będące mieszaniną napoju fermentowanego z alkoholem etylowym podlegają innej klasyfikacji, zgodnie z ogólnymi zasadami klasyfikacji napojów alkoholowych. Aby napój alkoholowy z zawartością dodanego alkoholu etylowego mógł być uznany za napój fermentowany, produkt bazowy do jego wytworzenia musi być fermentowanym napojem alkoholowym o tych samych cechach (smaku), w przeciwnym przypadku mamy do czynienia z napojem spirytusowym.

Podkreślić należy, że zasady klasyfikacji taryfowej napojów alkoholowych nie uległy zmianie. Jednocześnie resort przypomina, że przy klasyfikacji taryfowej nie stosuje się przepisów prawa branżowego, w tym przepisów ustawy winiarskiej, co znajduje potwierdzenie w orzecznictwie sądów krajowych.

Klasyfikacja taryfowa określana jest wyłącznie w odniesieniu do indywidualnie rozpatrywanego towaru oraz na podstawie danych określonego produktu, uwzględniających, między innymi skład surowcowy, zwłaszcza po prześledzeniu całego procesu technologicznego, tj. każdego etapu produkcji.

Podobał się artykuł? Podziel się!

WIĘCEJ NA TEMAT

PRZETWÓRSTWO

BĄDŹ NA BIEŻĄCO

NEWSLETTER

ZNAJDŹ NAS NA GOOGLE+

POLECAMY CZASOPISMA

WYSZUKIWARKI

KALENDARIUM