Polskie Przetwory mają kłopoty przez obniżenie ceny koncentratu pomidorowego

Autor: www.sadyogrody.pl/ www.portalspozywczy 16 stycznia 2017 12:21

Polskie Przetwory mają kłopoty przez obniżenie ceny koncentratu pomidorowego fot. shutterstock

- Jedną z kluczowych przyczyn pogorszenia się kondycji spółki Polskie Przetwory jest znaczne obniżenie ceny koncentratu pomidorowego na rynku krajowym, wywołane napływem tanich produktów z Ukrainy - informują przedstawiciele biura prasowego Krajowej Spółki Cukrowej.

W 2014 r. Komisja Europejska zdecydowała o jednostronnym otwarciu unijnego rynku dla eksportu z Ukrainy. Producenci ukraińscy uzyskali bezcłowy kontyngent na import koncentratu pomidorowego na teren UE na poziomie 10 000 t/rocznie. - Z uwagi na położenie geograficzne, większość ww. wolumenu trafia na rynek polski negatywnie wpływając na ceny koncentratu. Poza tym na opłacalność eksportu do UE a co za tym idzie dalsze obniżenie ceny koncentratu silny wpływ ma niski kurs hrywny. W efekcie Polskie Przetwory, zakład który jako jeden z nielicznych w kraju opierał swoją produkcję wyłącznie o polskie owoce i warzywa, zaczął tracić marżę zarówno na wyrobach gotowych jak i na półproduktach wytwarzanych z pomidorów, stając się niekonkurencyjnym. Otrzymujemy silne wsparcie ze strony naszego właściciela, którym jest Krajowa Spółka Cukrowa S.A. W perspektywie średnioterminowej zamierzamy utrzymać główne pozycje obecnego portfolio analizując przy tym możliwość jego rozbudowy. Zamierzamy także inwestować na terenie zakładu. Celem inwestycji będzie przede wszystkim podniesienie wydajności produkcji - zapewniają przedstawiciele KSC.

Reagując na pogarszającą się sytuację rynkową wpływającą negatywnie na pozycję spółki, Polskie Przetwory rozpoczęły prace nad programem naprawczym, pozwalającym na podniesienie konkurencyjności zakładu, w tym obniżenie kosztów jego funkcjonowania. - Jednym z przyjętych już elementów Planu jest wprowadzony na początku grudnia i zakończony z sukcesem Program Dobrowolnych Odejść. Realizując PDO, naszą intencją było, aby restrukturyzacja przebiegła przy możliwie najmniejszych kosztach społecznych. PDO adresowany był do wszystkich pracowników. Planowaliśmy odejście maksymalnie 73 osób. 97 osób zadeklarowało chęć skorzystania z PDO.  Po indywidualnych rozmowach, zarząd wyraził zgodę na odejście 66 pracowników, przy czym 57 pracowników odeszło w ramach PDO. Pozostałym osobom zakończyły się umowy o pracę, w jednym przypadku umowa została wypowiedziana - informuje biuro prasowe spółki.

Prace nad ostatecznym kształtem planu naprawczego trwają. Zostanie on przedstawiony Radzie Nadzorczej spółki w lutym 2017 roku. - Z uwagi na fakt, iż jako producent m.in. ketchupu działamy na silnie konkurencyjnym rynku, nie planujemy publikowania założeń planu naprawczego - informuje biuro prasowe Krajowej Spółki Cukrowej.

Podobał się artykuł? Podziel się!

WIĘCEJ NA TEMAT

PRZETWÓRSTWO

BĄDŹ NA BIEŻĄCO

NEWSLETTER

ZNAJDŹ NAS NA GOOGLE+

POLECAMY CZASOPISMA

WYSZUKIWARKI