Polski cydr nie z koncentratu? Propozycje zmiany ustawy winiarskiej

$data.author.description Autor: www.portalspozywczy.pl 24 października 2015 10:07

Polski cydr nie z koncentratu? Propozycje zmiany ustawy winiarskiej W walce o definicję polskiego cydru naturalnego; fot. Shutterstock

Branża walczy o definicję polskiego cydru naturalnego, która powinna zawierać też kwestię technologiczną, zamykającą możliwość masowej produkcji cydru z koncentratu.

- Chcielibyśmy też, by definicja cydru, która powstanie, była definicją technologiczną, zamykającą możliwość masowej produkcji cydru z koncentratu – mówi Tomasz Solis, wiceprzewodniczący Lubelskiego Stowarzyszenia Miłośników Cydru, który jest też wiceprezesem Związku Sadowników RP i producentem cydru.

Przedstawiciele branży już od pewnego czasu chcą doprowadzić do wprowadzenia do ustawy winiarskiej definicji polskiego cydru - czyli cydru naturalnego wytwarzanego wyłącznie ze świeżego soku z polskich jabłek, bez sztucznych dodatków - bo obawiają się, że wkrótce polski rynek zostanie zalany produktami cydropodobnymi.

Propozycja zmiany ustawy winiarskiej zakłada zdefiniowanie polskiego cydru, jako produktu zawierającego od 1,2 do 8,5 proc. alkoholu i powstającego tylko w wyniku fermentacji nastawu, w którym udział jabłek, uprawianych wyłącznie na terenie Polski, byłby nie mniejszy, niż 80 proc.

Więcej na www.portalspozywczy.pl.

Podobał się artykuł? Podziel się!

WIĘCEJ NA TEMAT

PRZETWÓRSTWO

BĄDŹ NA BIEŻĄCO

NEWSLETTER

ZNAJDŹ NAS NA GOOGLE+

POLECAMY CZASOPISMA

WYSZUKIWARKI