Polski cydr broni się przed trunkami cydropodobnymi

Autor: www.parkiet.pl 25 sierpnia 2015 15:08

Polski cydr broni się przed trunkami cydropodobnymi Cydr w ostatnich kilkudziesięciu miesiącach stał się w Polsce atrakcyjnym produktem/ fot. shutterstock

Cydr w ostatnich kilkudziesięciu miesiącach stał się w Polsce na tyle atrakcyjnym produktem, że konkurencja na rynku tego trunku mocno się zaostrzyła. Polscy producenci próbują się bronić przed wejściem na nasz rynek cydru importowanego z innych krajów. Liczą na to, że pomoże w tym wprowadzenie definicji polskiego cydru - informuje Parkiet.

Trwa właśnie kampania Lubelskiego Stowarzyszenia Miłośników Cydru, której efekty widać m.in. na stronie internetowej Zacydrowani.pl. Przedstawiciele stowarzyszenia obawiają się, że wkrótce Polskę zaleją produkty cydropodobne, więc aby temu zapobiec, chcą doprowadzić do wprowadzenia do ustawy winiarskiej definicji polskiego cydru. Chodzi o cydr naturany, wytwarzany wyłącznie ze świeżego soku z polskich jabłek, bez sztucznych dodatków.

Jak zauważa "Parkiet", propozycja zmiany ustawy winiarskiej zakłada zdefiniowanie polskiego cydru jako produktu zawierającego od 1,2 do 8,5 proc. alkoholu i powstającego tylko w wyniku fermentacji nastawu, w którym udział jabłek, uprawianych wyłącznie na terenie Polski, byłby nie mniejszy, niż 80 proc. Zdaniem przedstawicieli branży, przeforsowanie takiej zmiany w prawie ochroni polski rynek cydru przed zalewem zagranicznych produktów.

Czytaj więcej w "Parkiecie".

Podobał się artykuł? Podziel się!

WIĘCEJ NA TEMAT

PRZETWÓRSTWO

BĄDŹ NA BIEŻĄCO

NEWSLETTER

ZNAJDŹ NAS NA GOOGLE+

POLECAMY CZASOPISMA

WYSZUKIWARKI