Polska Ekologia: Rośnie popularność rolnictwa ekologicznego w Polsce

Autor: www.sadyogrody.pl 26 stycznia 2017 15:09

Polska Ekologia: Rośnie popularność rolnictwa ekologicznego w Polsce fot. shutterstock

- Polska jest jednym z większych producentów i eksporterów owoców i warzyw w UE, a w odniesieniu do niektórych gatunków - nawet na świecie. Wynika to m.in. z coraz bardziej dojrzałego podejścia rolników do procesu produkcji oraz ich pasji, zaangażowania i chęci doskonalenia swoich umiejętności - informują przedstawiciele Stowarzyszenia "Polska Ekologia".

- Świadomość konsumentów wzrasta każdego roku, wielu z nich wymaga więcej niż tylko poświadczenie spełniania unijnych i prywatnych standardów dla produkcji konwencjonalnej. Jest to bardzo ważny sygnał, zwłaszcza dla młodych rolników, przejmujących rodzinne gospodarstwa, którzy często czują potrzebę ich modernizacji - informują przedstawiciele Stowarzyszenia "Polska Ekologia".

W ostatnich latach bardzo rozwija się zarówno rolnictwo zrównoważone, jak i rolnictwo ekologiczne ekologicznych certyfikowanych. Ideą naczelną Stowarzyszenia jest reprezentowanie całej branży żywności ekologicznej, przy aktywnej pracy na rzecz rozwoju EKO rynku. Przez 10 lat funkcjonowania Stowarzyszenie zorganizowało wiele akcji promujących najbardziej wartościową polską żywność w kraju i za granicą.  Od 2015 roku realizuje 3-letnią kampanię promocji polskiej żywności ekologicznej w USA, Japonii i Singapurze.

Polacy coraz bardziej cenią zdrową żywność: naturalną, świeżą, z pewnego źródła, z certyfikatem i dobrej marki – to wynik badania zrealizowanego przez Ośrodek Ewaluacji, zatytułowanego „Kogo nęci zdrowie jedzenie”.

Podobał się artykuł? Podziel się!

WIĘCEJ NA TEMAT

PRZETWÓRSTWO

BĄDŹ NA BIEŻĄCO

NEWSLETTER

ZNAJDŹ NAS NA GOOGLE+

POLECAMY CZASOPISMA

WYSZUKIWARKI