Polscy przetwórcy owoców i warzyw dobrze wykorzystali dotacje z UE. Węgry przespały ten moment

Autor: www.portalspozywczy.pl/ www.sadyogrody.pl 29 września 2016 13:46

Polscy przetwórcy owoców i warzyw dobrze wykorzystali dotacje z UE. Węgry przespały ten moment Józef Rolnik, współwłaściciel firmy Rolnik/ fot. PTWP

Firma Rolnik ma zakłady produkcyjne zarówno w Polsce jak i na Węgrzech. O specyfice węgierskiego rynku opowiada serwisowi www.portalspozywczy.pl i www.sadyogrody.pl Józef Rolnik, współwłaściciel firmy Rolnik.

Z zakładem na Węgrzech firma Rolnik współpracowała od lat 90-tych. - Tam robiliśmy zakupy, zlecaliśmy produkcję. Znaliśmy zakład i właścicieli. W 2007 r. dzierżawca popadł w kłopoty, więc kiedy nadarzyła się okazja odkupiliśmy fabrykę. Przejmując ją zakładaliśmy, że w przyszłości zakład będzie obsługiwał rynek ukraiński i Rumunię. Jednak w 2008 r. wybuchł duży kryzys, w wyniku czego Rumunia znalazła się na dnie. Ukraina też nie wypaliła – ze względu na napiętą sytuację polityczną. Mimo wszystko zakład działał, nie przynosił nam strat. Całą produkcję przeorientowaliśmy na rynek polski i praktycznie 80 proc. produkcji z węgierskiego zakład sprzedawaliśmy w Polsce -  mówi Józef Rolnik.

Obecnie sytuacja na rynku rumuńskim się poprawiła i dynamika eksportu rośnie z roku na rok. Na liście odbiorców pojawiły się również kraje byłej Jugosławii – na tamte rejony Rolnik sprzedaje dzisiaj bezpośrednio z Węgier. Dużym odbiorcą firmy są również Niemcy.

- W niewielkim stopniu jesteśmy obecni na rynku węgierskim, jednak nie tym nowoczesnym. W tym roku rozpoczęliśmy pracę nad zwiększeniem obecności naszych produktów w węgierskich sieciach - rozmawiamy bezpośrednio z węgierskim Metro. Rynek węgierski jest jednak bardzo specyficzny jeśli chodzi o handel. Z racji tego, że możliwości zakupowe sieci są o wiele mniejsze niż np. w Polsce, to królują głównie na nim pośrednicy i w mniejszym stopniu producenci. Optymalnie dla nas byłoby gdyby 50 proc. produkcji węgierskiego zakładu udało się ulokować na rynku lokalnym. W naszym węgierskim zakładzie powstają głównie przetwory na bazie wiśni, różnego rodzaju papryk i niewielkich korniszonów - dodaje Rolnik.

Problem tkwi w tym, że węgierski zakład Rolnika pracuje w oparciu technologie, które w latach 80-tych były szczytem osiągnięć. - Od 3 lat staramy się o jakieś dotacje unijne, jednak jak dotąd bezskutecznie. Zakład musi zostać wyposażony w nowe maszyny i najnowsze nowinki technologiczne, bez tego staje się mniej konkurencyjny. Przy mocno rosnącej cenie siły roboczej zdecydowanie trzeba iść w kierunku automatyzacji, zwłaszcza, że na Węgrzech rynek pracy jest bardzo zamknięty. Węgry troszeczkę przespały swój moment inwestycyjny. W momencie, kiedy polskie rolnictwo było mocno dotowane i bardzo dobrze wykorzystało środki unijne, Węgrzy w innym kierunku kierowali dotacje – budowali autostrady, gminy dostały środki na infrastrukturę. Dzisiaj Węgrzy patrząc na polski rynek przetwórstwa owoców i warzyw zdają sobie sprawę jak daleko są w tyle choćby w porównaniu z Polską – gdzie np. poziom przechowalnictwa jest na bardzo wysokim poziomie. Jesteśmy świadomi tego, że bez rozwoju nie ma możliwości zwiększania liczby odbiorców, którzy stawiają producentom coraz bardziej restrykcyjne wymagania - twierdzi przedsiębiorca.

I dodaje, że sam do tej pory nie był zwolennikami inwestowania na siłę. - Ostrożnie podchodziliśmy do tematu, jednak patrząc wstecz uznaliśmy wraz ze wspólnikiem, że to był błąd - kiedy dostępne były środki unijne, trzeba było mieć trochę więcej odwagi i bardziej ryzykownie w infrastrukturę i maszyny. Widzimy, że Ci którzy nie mieli obaw - wygrali - zapewnia.

Józef Rolnik zapewnia, że węgierski rynek producentów rolnych jest w większym stopniu zintegrowany niż nasz rodzimy i posiada duże areały upraw. - Daje nam to większy komfort podczas kontraktacji surowca zarówno pod kątem ilościowym jak i jakościowym. Dużym plusem jest również dostępność małego korniszona co powoduje możliwość poszerzenia palety asortymentu w ogórkach konserwowych - wylicza Józef Rolnik.

WIĘCEJ NA TEMAT

PRZETWÓRSTWO

BĄDŹ NA BIEŻĄCO

NEWSLETTER

ZNAJDŹ NAS NA GOOGLE+

POLECAMY CZASOPISMA

WYSZUKIWARKI