Polscy konsumenci soków piją oczami

Autor: www.sadyogrody.pl 22 grudnia 2016 13:22

Polscy konsumenci soków piją oczami fot. shutterstock

Jak wynika z badań przeprowadzonych przez dr inż. Elizę Kostyrę oraz dr inż. Annę Piotrowską, z Katedry Żywności Funkcjonalnej, Ekologicznej i Towaroznawstwa na SGGW, percepcja wizualna odgrywa kluczową rolę we wszystkich procesach użytkowania produktu, a przy wyborze produktu ocena żywności i napojów przez konsumentów odbywa się poprzez wykorzystanie zmysłów.

 - Jakość sensoryczna determinuje wybór produktów i wpływa na ich akceptacje i spożycie. Konsumenci doceniają też informacyjną funkcję opakowań - mówiły ekspertki podczas konferencji ,,Warzywa, owoce i soki – aspekty żywieniowe, rynkowe i technologiczne”, która odbyła się 29 listopada br. w Warszawie w Centrum Wodnym SGGW.

W czasie konferencji specjaliści rozmawiali również o potencjale rozwoju rynku soków. Mimo, że branża przetwórstwa owoców i warzyw prężnie się rozwija i jest jedną z ważniejszych gałęzi w produkcji artykułów spożywczych i napojów w Polsce, to spożycie soków owocowych i owocowo-warzywnych spada regularnie od 2008 roku, gdy na jedną osobę przypadało 12,2 l soków rocznie.

- Obecnie, od trzech lat obserwujemy wzrost, ale to wciąż jedynie 3 łyżki dziennie. W społeczeństwie nadal panują mity, które negatywnie wpływają na obraz soków. Nasze Stowarzyszenie aktywnie działa na rzecz dotarcia do konsumentów z rzetelnymi informacjami dotyczącymi soków. Konsumenci nie mają świadomości, że soki to wartościowe produkty, które mogą wzbogacić codzienną dietę. Wśród popularnych mitów często pojawia się ten dotyczący pasteryzacji, a mało kto wie, że to proces, który zabezpiecza produkt nie zmieniając poziomu soli mineralnych i większości witamin, a jak pokazują nowe wyniki badań, może nawet zwiększać biodostępność niektórych fitoskłaników, jak likopen i beta-karoten. Co więcej, do soków (i nektarów) owocowych i warzywnych zabroniony jest dodatek substancji konserwujących (konserwantów) i barwników. Do soków owocowych również nie wolno dodawać żadnych cukrów oraz substancji słodzących (słodzików). Nie wolno również dodawać (w celu odtworzenia) innych aromatów, niż te, które uzyskano z tego surowca, z którego sok został wyprodukowany. Dlatego szklanka soku zgodnie z informacją IŻŻ może być jedną z zalecanych 5-u porcji warzyw i owoców dziennie  - mówi Barbara Groele, Sekretarz Generalny KUPS.

Stowarzyszenie Krajowa Unia Producentów Soków (KUPS) to organizacja non profit zrzeszająca oraz integrująca producentów soków, nektarów i napojów z owoców i warzyw. Reprezentuje firmy dostarczające na rynek krajowy około 60 proc. soków owocowych i warzywnych oraz produkujące około 70 proc. zagęszczonych soków owocowych i warzywnych w Polsce. Stowarzyszenie współpracuje z instytucjami naukowymi, laboratoriami badawczymi, dostawcami półproduktów, maszyn i opakowań. 

 

 

 

 

 

Podobał się artykuł? Podziel się!

WIĘCEJ NA TEMAT

PRZETWÓRSTWO

BĄDŹ NA BIEŻĄCO

NEWSLETTER

ZNAJDŹ NAS NA GOOGLE+

POLECAMY CZASOPISMA

WYSZUKIWARKI

Drodzy Użytkownicy!

W związku z odwiedzaniem naszych serwisów internetowych przetwarzamy Twój adres IP, pliki cookies i podobne dane nt. aktywności lub urządzeń użytkownika. Jeżeli dane te pozwalają zidentyfikować Twoją tożsamość, wówczas będą traktowane jako dane osobowe zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady 2016/679 (RODO).

Administratora tych danych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz w Polityce Prywatności pod tym linkiem.

Jeżeli korzystasz także z innych usług dostępnych za pośrednictwem naszych serwisów, przetwarzamy też Twoje dane osobowe podane przy zakładaniu konta, rejestracji na eventy, zamawianiu prenumeraty, newslettera, alertów oraz usług online (w tym Strefy Premium, raportów, rankingów lub licencji na przedruki).

Administratorów tych danych osobowych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz również w Polityce Prywatności pod tym linkiem. Dane zbierane na potrzeby różnych usług mogą być przetwarzane w różnych celach, na różnych podstawach oraz przez różnych administratorów danych.

Pamiętaj, że w związku z przetwarzaniem danych osobowych przysługuje Ci szereg gwarancji i praw, a przede wszystkim prawo do sprzeciwu wobec przetwarzania Twoich danych. Prawa te będą przez nas bezwzględnie przestrzegane. Jeżeli więc nie zgadzasz się z naszą oceną niezbędności przetwarzania Twoich danych lub masz inne zastrzeżenia w tym zakresie, koniecznie zgłoś sprzeciw lub prześlij nam swoje zastrzeżenia pod adres odo@ptwp.pl.

Zarząd PTWP-ONLINE Sp. z o.o.