Polscy konsumenci nie mają zaufania do soków i musów

Autor: www.sadyogrody.pl 02 października 2015 08:00

Polscy konsumenci nie mają zaufania do soków i musów fot. KUPS

Wyniki badania Instytutu Millward Brown pokazują, że większość Polaków (95 proc.) uważa, że wyłącznie soki świeżo wyciskane są naturalne. Jedynie 41 proc. ankietowanych jest zdania, że ​​soki pasteryzowane są także w pełni naturalnym produktem. Niespełna połowa osób (47,3 proc.) postrzega musy jako produkt naturalny.

Badanie wykazało, że brak zaufania do kategorii soków i musów jest spowodowany niewiedzą na temat sposobu ich produkowania. Soki są produkowane ze świeżych (poza sezonem czasami z mrożonych) i dojrzałych owoców i warzyw, które zanim zostaną przetarte lub tłoczone, są  dokładnie sortowane i myte. Niektóre owoce przed wyciśnięciem z nich soku (np. jabłka) muszą zostać rozdrobnione. W przypadku owoców cytrusowych, sok jest wyciskany oddzielnie z każdego owocu. W wyniku tłoczenia i pasteryzacji otrzymuje się sok, który jest gotowy do spożycia. Niekiedy sok jest poddawany procesowi zagęszczania, co pozwala zabezpieczyć surowiec, w sezonie kiedy owoce lub warzywa są najlepszej jakości i dodatkowo obniżyć koszty magazynowania i transportu. Sok zagęszczony otrzymuje się przez odparowanie wody i aromatu z soku wytłoczonego  z owoców lub warzyw. Aby uzyskać sok pitny z soku zagęszczonego dodaje się do niego taką samą ilość wcześniej odparowanej wody, przywraca aromat, niekiedy również dodaje miąższ i cząstki owoców - informuje KUPS.

Badanie przeprowadzone na zlecenie Krajowej Unii Producentów Soków (KUPS) wykazało, że świadomość Polaków odnośnie produkcji musów jest niska. Jedynie 47,3 proc. Polaków uważa, że są to produkty w pełni naturalne. Musy, podobnie jak soki, są bardzo wartościową przekąską. W ich produkcji stosuje się świeże, sezonowe owoce i warzywa. Musy otrzymuje się przez rozdrobnienie owoców i warzyw oraz mechaniczne przetarcie, w wyniku czego uzyskuje się jednorodny, gęsty produkt, bez niejadalnych części: pestek i gniazd nasiennych. Dlatego skład musów niewiele odbiega od składu chemicznego warzyw i owoców, z których zostały wyprodukowane. Technologia produkcji musów pozwala zachować smak świeżych owoców i warzyw. 

Kampania „Soki i musy witaminy w SMART formie” jest finansowana z budżetu Unii Europejskiej, Reczpospopolitej Polskiej oraz ze środków Funduszu Promocji Owoców i Warzyw, stanowiących wkład własny KUPS.

Stowarzyszenie Krajowa Unia Producentów Soków (KUPS) jest organizacją branżową zrzeszającą producentów soków oraz inne podmioty bezpośrednio współpracujące z branżą sokowniczą. 



WIĘCEJ NA TEMAT

PRZETWÓRSTWO

BĄDŹ NA BIEŻĄCO

NEWSLETTER

ZNAJDŹ NAS NA GOOGLE+

POLECAMY CZASOPISMA

WYSZUKIWARKI