Polacy wydają rocznie 1,25 mld zł na zakupy warzyw konserwowych

Autor: www.sadyogrody.pl / GfK 03 stycznia 2017 14:45

Polacy wydają rocznie 1,25 mld zł na zakupy warzyw konserwowych fot. shutterstock.com

W okresie od listopada 2015 do października 2016 roku, polskie gospodarstwa domowe przeznaczyły na zakup produktów z kategorii warzyw konserwowych 1,25 mld złotych. W porównaniu do analogicznego okresu roku poprzedniego kwota ta wzrosła o niemal 4 proc. W ujęciu ilościowym odnotowano spadek o 1,5 proc. do poziomu 229 mln kg - wynika z danych pochodzących z Panelu Gospodarstw Domowych GfK.

98 proc. polskich gospodarstw domowych kupowało warzywa konserwowe przynajmniej raz w roku. Przeciętne gospodarstwo sięgało po produkty z tej kategorii średnio 21 razy w roku, wydając na nie niemal 94 zł.

Kategoria warzyw konserwowych rozwijała się przede wszystkim dzięki segmentowi warzyw jednorodnych, których udział ilościowy w całej kategorii wyniósł 94 proc. Liczba nabywców warzyw jednorodnych nieznacznie się zwiększyła – po produkty z tego segmentu kategorii w ciągu roku sięgało 98 proc. gospodarstw domowych.

Spośród warzyw jednorodnych najchętniej kupowano kapustę, kukurydzę oraz ogórki. W ujęciu wartościowym widoczny był także znaczący wzrost w zakupów cieciorki (o 76 proc.).

Biorąc pod uwagę miejsce zakupu warzyw konserwowych, polskie gospodarstwa domowe kupowały je przede wszystkich w dyskontach (34 proc. całego wolumenu) oraz w handlu tradycyjnym (24 proc.). Dyskonty i hipermarkety to jedyne kanały dystrybucji w analizowanym okresie, których udziały w wolumenie kategorii warzyw konserwowych zwiększyły się.

Podobał się artykuł? Podziel się!

WIĘCEJ NA TEMAT

PRZETWÓRSTWO

BĄDŹ NA BIEŻĄCO

NEWSLETTER

ZNAJDŹ NAS NA GOOGLE+

POLECAMY CZASOPISMA

WYSZUKIWARKI

KALENDARIUM