Polacy coraz chętniej sięgają po bakalie

$data.author.description Autor: www.portalspozywczy.pl 01 grudnia 2014 10:48

Polacy coraz chętniej sięgają po bakalie Polacy spożywają coraz więcej orzechów

Wg danych GfK Polonia orzechy stanowią ok. 30-40 proc. udziału w rynku paczkowanych bakalii w Polsce. - Jednym z głównych czynników mających wpływ na rosnącą ilość sprzedawanych orzechów jest ich ogólna popularyzacja wśród Polaków, którzy coraz częściej postrzegają je w szerszym kontekście niż tylko świąteczny rarytas, lub ewentualna przekąska w postaci orzeszków ziemnych - mówi Grzegorz Sobociński, kierownik biura zarządu i marketingu Helio.

Jak wynika z badań, Polacy coraz częściej chcą być świadomymi konsumentami - wiedzieć co kupują i jedzą. - Moda na zdrowy styl życia, w tym mało przetworzoną żywność, czy naturalne przekąski jest zatem sprzyjającym trendem dla rynku bakalii, w tym orzechów, co dodatkowo jest w Polsce wzmacniane prowadzonymi przez Helio kampaniami informacyjno-promocyjnymi - wskazuje Grzegorz Sobociński.

- Pozytywnym dla branży czynnikiem jest także rosnąca moda na gotowanie w domu, co znajduje swoje odzwierciedlenie chociażby w licznych programach kulinarnych w telewizji. Mimo kultywowania kulinarnych tradycji, polscy konsumenci coraz częściej eksperymentują także z nowymi smakami, czy dodatkami do tradycyjnych potraw. Coraz częściej sięgamy zatem po orzechy, także te egzotyczne, do przygotowania nietuzinkowych deserów i ciast, czy dań obiadowych i sałatek - dodaje.

 

WIĘCEJ NA TEMAT

PRZETWÓRSTWO

BĄDŹ NA BIEŻĄCO

NEWSLETTER

ZNAJDŹ NAS NA GOOGLE+

POLECAMY CZASOPISMA

WYSZUKIWARKI