Polacy chętniej sięgają po soki owocowo-warzywne

Autor: www.sadyogrody.pl 13 grudnia 2016 12:14

Polacy chętniej sięgają po soki owocowo-warzywne fot. shutterstock

- Światowa Organizacja Zdrowia wymieniła niskie spożycie warzyw i owoców, jako jeden z dziesięciu najważniejszych czynników ryzyka zagrażających zdrowiu. Codzienne spożycie różnorodnych owoców i warzyw zmniejsza ryzyko pojawienia się chorób. Na bazie tych obserwacji stworzono zalecenia mówiące o konieczności spożywania co najmniej 400 g warzyw i owoców w 5 porcjach dziennie – komentuje dr Agnieszka Kozioł-Kozakowska, Kierownik Pracowni Dietetyki Pediatrycznej Instytutu Pediatrii, UJ CM w Krakowie i ekspert kampanii „Soki i musy – witaminy w smart formie”.


Zarówno Światowa Organizacja Zdrowia, Instytut Żywności i Żywienia oraz eksperci zalecają spożywanie soków i musów, które mogą zastąpić jedną porcję warzyw i owoców dziennie. 100 proc. soki i musy pod względem wartości odżywczej są zbliżone do owoców i warzyw, z których zostały otrzymane. Ponieważ zawierają taką samą ilość cukrów, co użyte do ich produkcji owoce i warzywa, mają podobną wartość kaloryczną. Soki warzywne są jeszcze mniej kaloryczne niż owocowe, ze względu na niższą zawartość cukru w warzywach niż w owocach.

Ostatnie badanie przeprowadzone przez Europejskie Stowarzyszenie Producentów Soków Owocowych (AIJN) wskazuje, że spożycie soków owocowych w Polsce zaczęło rosnąć. W Polsce w 2015 roku zostało wypite ok. 13 litrów soku owocowego na osobę - po raz pierwszy przekroczyliśmy średnią europejską spożycia, która wyniosła w 2015 roku 12 litrów. Eksperci przypisują to wzrostowi świadomości i wiedzy Polaków o benefitach 100 proc. soków i musów owocowo-warzywnych między innymi dzięki akcjom i kampaniom edukacyjno-informacyjnym, które zostały przeprowadzone w ciągu ostatnich lat. Nadal jednak 13 litrów soku owocowego rocznie to ciągle dużo mniejsze spożycie niż zalecane przez ekspertów 200 ml soku dziennie. Dlatego ważna jest dalsza edukacja społeczeństwa.

Zgodnie z przepisami prawa do wszystkich soków owocowych i warzywnych oraz soków 100 proc. i musów w opakowaniach jednostkowych nie wolno dodawać barwników oraz substancji konserwujących (konserwantów). Do wszystkich soków owocowych i pomidorowych nie wolno dodawać żadnych cukrów, w tym syropu glukozowo-fruktozowego oraz słodzików (substancji słodzących). Niewielkie ilości cukrów ze względów smakowych można jedynie dodawać do soków warzywnych i warzywno owocowych.

Wszystkie soki są bardzo zbliżone do siebie pod względem wartości odżywczej. Zgodnie z prawem sok owocowy odtworzony z zagęszczonego soku owocowego musi zachować fizyczne, chemiczne oraz organoleptyczne i odżywcze właściwości, odpowiadające co najmniej właściwościom, jakie posiadają soki bezpośrednio otrzymane z owoców tego samego gatunku. Nie ma również żadnych danych naukowych potwierdzających przeciętną wyższą wartość odżywczą soków świeżo wyciskanych od tych odtworzonych z soku zagęszczonego.

Soki i musy najczęściej są pasteryzowane, co oznacza, że sok jest w krótkim czasie podgrzewany do wysokiej temperatury, a następnie szybko schładzany. Proces ten jest w pełni bezpieczny i naturalny. Ma na celu zniszczenie drobnoustrojów i enzymów, które pozostawione w soku, prowadzą do procesu psucia. Proces ten gwarantuje dłuższy termin przydatności do spożycia. Do wszystkich soków owocowych i warzywnych, pasteryzowanych i niepasteryzowanych, w każdym rodzaju opakowania jednostkowego (butelki, kartony, bag in box) zgodnie z przepisami prawa nie wolno dodawać żadnych substancji konserwujących.

Soki mają taką samą kaloryczność jak owoce i warzywa wykorzystane do ich produkcji. Średnia kaloryczność owoców i otrzymanych z nich soków jest praktycznie taka sama i wynosi 40-50 kcal/100 g produktu. Średnia kaloryczność warzyw i otrzymanych z nich 100 proc. soków wynosi 15-30 kcal/100 g produktu.

Sok jest produktem niskoprzetworzonym oraz naturalnym, otrzymanym z owoców lub warzyw. Do wszystkich soków w opakowaniach jednostkowych zgodnie z przepisami prawa nie wolno dodawać żadnych barwników oraz substancji konserwujących (konserwantów). Soki są bogate w cenne składniki odżywcze z owoców i warzyw takie jak: witaminy, sole mineralne, przeciwutleniacze, a soki mętne i przecierowe zawierają również błonnik.

Kampania „Soki i musy – witaminy w wygodnej formie” jest finansowana z budżetu Unii Europejskiej, Rzeczypospolitej Polskiej oraz ze środków Funduszu Promocji Owoców i Warzyw, stanowiących wkład własny KUPS.

Stowarzyszenie Krajowa Unia Producentów Soków (KUPS) jest organizacją branżową zrzeszającą producentów soków oraz inne podmioty bezpośrednio współpracujące z branżą sokową. Już od 1993 roku reprezentuje branże w inicjatywach krajowych i unijnych. Współpracuje z instytucjami naukowymi, laboratoriami badawczymi oraz z krajowymi i międzynarodowymi organizacjami branżowymi. 

Podobał się artykuł? Podziel się!

WIĘCEJ NA TEMAT

PRZETWÓRSTWO

BĄDŹ NA BIEŻĄCO

NEWSLETTER

ZNAJDŹ NAS NA GOOGLE+

POLECAMY CZASOPISMA

WYSZUKIWARKI