Polacy chętniej sięgają po soki owocowo-warzywne

Autor: www.sadyogrody.pl 13 grudnia 2016 12:14

Polacy chętniej sięgają po soki owocowo-warzywne fot. shutterstock

- Światowa Organizacja Zdrowia wymieniła niskie spożycie warzyw i owoców, jako jeden z dziesięciu najważniejszych czynników ryzyka zagrażających zdrowiu. Codzienne spożycie różnorodnych owoców i warzyw zmniejsza ryzyko pojawienia się chorób. Na bazie tych obserwacji stworzono zalecenia mówiące o konieczności spożywania co najmniej 400 g warzyw i owoców w 5 porcjach dziennie – komentuje dr Agnieszka Kozioł-Kozakowska, Kierownik Pracowni Dietetyki Pediatrycznej Instytutu Pediatrii, UJ CM w Krakowie i ekspert kampanii „Soki i musy – witaminy w smart formie”.


Zarówno Światowa Organizacja Zdrowia, Instytut Żywności i Żywienia oraz eksperci zalecają spożywanie soków i musów, które mogą zastąpić jedną porcję warzyw i owoców dziennie. 100 proc. soki i musy pod względem wartości odżywczej są zbliżone do owoców i warzyw, z których zostały otrzymane. Ponieważ zawierają taką samą ilość cukrów, co użyte do ich produkcji owoce i warzywa, mają podobną wartość kaloryczną. Soki warzywne są jeszcze mniej kaloryczne niż owocowe, ze względu na niższą zawartość cukru w warzywach niż w owocach.

Ostatnie badanie przeprowadzone przez Europejskie Stowarzyszenie Producentów Soków Owocowych (AIJN) wskazuje, że spożycie soków owocowych w Polsce zaczęło rosnąć. W Polsce w 2015 roku zostało wypite ok. 13 litrów soku owocowego na osobę - po raz pierwszy przekroczyliśmy średnią europejską spożycia, która wyniosła w 2015 roku 12 litrów. Eksperci przypisują to wzrostowi świadomości i wiedzy Polaków o benefitach 100 proc. soków i musów owocowo-warzywnych między innymi dzięki akcjom i kampaniom edukacyjno-informacyjnym, które zostały przeprowadzone w ciągu ostatnich lat. Nadal jednak 13 litrów soku owocowego rocznie to ciągle dużo mniejsze spożycie niż zalecane przez ekspertów 200 ml soku dziennie. Dlatego ważna jest dalsza edukacja społeczeństwa.

Zgodnie z przepisami prawa do wszystkich soków owocowych i warzywnych oraz soków 100 proc. i musów w opakowaniach jednostkowych nie wolno dodawać barwników oraz substancji konserwujących (konserwantów). Do wszystkich soków owocowych i pomidorowych nie wolno dodawać żadnych cukrów, w tym syropu glukozowo-fruktozowego oraz słodzików (substancji słodzących). Niewielkie ilości cukrów ze względów smakowych można jedynie dodawać do soków warzywnych i warzywno owocowych.

Wszystkie soki są bardzo zbliżone do siebie pod względem wartości odżywczej. Zgodnie z prawem sok owocowy odtworzony z zagęszczonego soku owocowego musi zachować fizyczne, chemiczne oraz organoleptyczne i odżywcze właściwości, odpowiadające co najmniej właściwościom, jakie posiadają soki bezpośrednio otrzymane z owoców tego samego gatunku. Nie ma również żadnych danych naukowych potwierdzających przeciętną wyższą wartość odżywczą soków świeżo wyciskanych od tych odtworzonych z soku zagęszczonego.

Soki i musy najczęściej są pasteryzowane, co oznacza, że sok jest w krótkim czasie podgrzewany do wysokiej temperatury, a następnie szybko schładzany. Proces ten jest w pełni bezpieczny i naturalny. Ma na celu zniszczenie drobnoustrojów i enzymów, które pozostawione w soku, prowadzą do procesu psucia. Proces ten gwarantuje dłuższy termin przydatności do spożycia. Do wszystkich soków owocowych i warzywnych, pasteryzowanych i niepasteryzowanych, w każdym rodzaju opakowania jednostkowego (butelki, kartony, bag in box) zgodnie z przepisami prawa nie wolno dodawać żadnych substancji konserwujących.

Soki mają taką samą kaloryczność jak owoce i warzywa wykorzystane do ich produkcji. Średnia kaloryczność owoców i otrzymanych z nich soków jest praktycznie taka sama i wynosi 40-50 kcal/100 g produktu. Średnia kaloryczność warzyw i otrzymanych z nich 100 proc. soków wynosi 15-30 kcal/100 g produktu.

Sok jest produktem niskoprzetworzonym oraz naturalnym, otrzymanym z owoców lub warzyw. Do wszystkich soków w opakowaniach jednostkowych zgodnie z przepisami prawa nie wolno dodawać żadnych barwników oraz substancji konserwujących (konserwantów). Soki są bogate w cenne składniki odżywcze z owoców i warzyw takie jak: witaminy, sole mineralne, przeciwutleniacze, a soki mętne i przecierowe zawierają również błonnik.

Kampania „Soki i musy – witaminy w wygodnej formie” jest finansowana z budżetu Unii Europejskiej, Rzeczypospolitej Polskiej oraz ze środków Funduszu Promocji Owoców i Warzyw, stanowiących wkład własny KUPS.

Stowarzyszenie Krajowa Unia Producentów Soków (KUPS) jest organizacją branżową zrzeszającą producentów soków oraz inne podmioty bezpośrednio współpracujące z branżą sokową. Już od 1993 roku reprezentuje branże w inicjatywach krajowych i unijnych. Współpracuje z instytucjami naukowymi, laboratoriami badawczymi oraz z krajowymi i międzynarodowymi organizacjami branżowymi. 

Podobał się artykuł? Podziel się!

WIĘCEJ NA TEMAT

PRZETWÓRSTWO

BĄDŹ NA BIEŻĄCO

NEWSLETTER

ZNAJDŹ NAS NA GOOGLE+

POLECAMY CZASOPISMA

WYSZUKIWARKI

Drodzy Użytkownicy!

W związku z odwiedzaniem naszych serwisów internetowych przetwarzamy Twój adres IP, pliki cookies i podobne dane nt. aktywności lub urządzeń użytkownika. Jeżeli dane te pozwalają zidentyfikować Twoją tożsamość, wówczas będą traktowane jako dane osobowe zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady 2016/679 (RODO).

Administratora tych danych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz w Polityce Prywatności pod tym linkiem.

Jeżeli korzystasz także z innych usług dostępnych za pośrednictwem naszych serwisów, przetwarzamy też Twoje dane osobowe podane przy zakładaniu konta, rejestracji na eventy, zamawianiu prenumeraty, newslettera, alertów oraz usług online (w tym Strefy Premium, raportów, rankingów lub licencji na przedruki).

Administratorów tych danych osobowych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz również w Polityce Prywatności pod tym linkiem. Dane zbierane na potrzeby różnych usług mogą być przetwarzane w różnych celach, na różnych podstawach oraz przez różnych administratorów danych.

Pamiętaj, że w związku z przetwarzaniem danych osobowych przysługuje Ci szereg gwarancji i praw, a przede wszystkim prawo do sprzeciwu wobec przetwarzania Twoich danych. Prawa te będą przez nas bezwzględnie przestrzegane. Jeżeli więc nie zgadzasz się z naszą oceną niezbędności przetwarzania Twoich danych lub masz inne zastrzeżenia w tym zakresie, koniecznie zgłoś sprzeciw lub prześlij nam swoje zastrzeżenia pod adres odo@ptwp.pl.

Zarząd PTWP-ONLINE Sp. z o.o.