Piwniczka Babuni: Wyeliminujemy cukier z przetworów dzięki janginizacji



www.sadyogrody.pl - 24 sierpnia 2018 12:12


- Obecnie pracujemy nad rewolucją - nad wyeliminowaniem z naszych wyrobów, a w szczególności z konfitur, cukru. Wszystko za sprawą procesu produkcyjnego o nazwie janginizacja - mówi Łukasz Wołkowicz, dyrektor zarządzający firmy QFoods, właściciela marki Piwniczka Babuni.

 Janginizacja to potocznie duszenie owoców we własnym soku.

- Dzięki temu produkty będą nadal słodkie, natomiast pozbawione cukru oraz jakichkolwiek substancji go zastępujących. Procesem to umożliwiającym jest janginizacja. Dzięki zawartości naturalnych cukrów w owocach, przy użyciu niewielkiej ilości soli, uwalnia się w nich naturalna słodycz, sprawiając, iż nie trzeba ich już dosładzać. Produkt staje się naturalnie słodki - zapewnia Łukasz Wołkowicz.

Piwniczki Babuni zapowiada, że pierwsza seria produktów bez cukru pojawi się na rynku w październiku 2018 r.

Piwniczka Babuni to producent naturalnych przetworów owocowo – warzywnych, produkowanych z polskich składników.