Owoce rokitnika - cenny surowiec w przetwórstwie owocowo-warzywnym

Autor: Krystyna Zagórska/www.sadyogrody.pl 25 maja 2016 11:23

Owoce rokitnika - cenny surowiec w przetwórstwie owocowo-warzywnym Owoce rokitnika zawierają ponad 190 związków o właściwościach bioaktywnych/ fot. shutterstock.com

- Owoce rokitnika zwyczajnego stanowią wartościowy surowiec w branży sokowniczej. Produkty zawierające przeciery lub sok z owoców rokitnika charakteryzują się wysoką wartością prozdrowotną, co zostało potwierdzone badaniami – mówiła dr inż. Beata Piłat z Uniwersytetu Warmińsko-Mazurskiego w Olsztynie podczas XIX Międzynarodowego Sympozjum KUPS.

Dodała, że owoce rokitnika mają dosyć charakterystyczny kwaśno-gorzki smak, który często porównywany jest do ananasa. Dlatego w Rosji czy krajach Skandynawskich często są one nazywane mianem ananasa syberyjskiego. Przetwórstwo owoców rokitnika zapoczątkowano w Rosji, gdy naukowcy odkryli bogactwo substancji biologicznie czynnych występujących również w liściach i korze - powiedziała dr Piłat.

- Owoce rokitnika w odróżnieniu do innych jagodowych zawierają około 6 proc. tłuszczu, zgromadzonego w miąższu, w postaci kuleczek oleosomowych. Dodatkowo oceniono, że zawierają ponad 190 związków o właściwościach bioaktywnych, które korzystnie wpływają na nasz stan zdrowia oraz wspomagają leczenie chorób cywilizacyjnych, tj. problemy z układem krążenia czy utrzymanie właściwego poziomu cukru we krwi – zaznaczyła prelegentka.

- Warto zwrócić uwagę, że owoce tego gatunku zawierają średnio 20-30 razy więcej witaminy C niż popularna pomarańcza. Stanowią źródło aminokwasów egzogennych niezbędnych do prawidłowego funkcjonowania organizmu (treonina, lizyna, fenyloalanina, izoleucyna). Ponadto zawierają rzadko spotykany w świecie roślinnym kwas tłuszczowy omega 7, który sprawia, że nektary z dodatkiem soku z rokitnika stanowią doskonałe uzupełnienie codziennej diety – dodała.

Poinformowała, że w Katedrze Przetwórstwa i Chemii Surowców Roślinnych na Uniwersytecie Warmińsko-Mazurskim opracowano technologię produkcji syropów, nektarów i napojów rokitnikowych wzbogaconych w kwasy tłuszczowe omega 3,6,7. – Owoce tego gatunku z uwagi na dużą wartość odżywczą to idealny surowiec do otrzymywania soku surowego, z którego następnie pozyskiwany jest sok zagęszczony – powiedziała dr Piłat.

- Otrzymywane z owoców rokitnika półprodukty, takie jak sok surowy, przecier, puree mogą być wykorzystywane jako komponenty wyrobów owocowych, w tym soków. Dodatek wymienionych półproduktów nie tylko wzbogaca produkt końcowy w substancje bioodżywcze, ale również może stabilizować kwasowość tego produktu, pełniąc funkcje naturalnego środka konserwującego – podsumowała prelegentka.

Podobał się artykuł? Podziel się!

WIĘCEJ NA TEMAT

PRZETWÓRSTWO

BĄDŹ NA BIEŻĄCO

NEWSLETTER

ZNAJDŹ NAS NA GOOGLE+

POLECAMY CZASOPISMA

WYSZUKIWARKI

Drodzy Użytkownicy!

W związku z odwiedzaniem naszych serwisów internetowych przetwarzamy Twój adres IP, pliki cookies i podobne dane nt. aktywności lub urządzeń użytkownika. Jeżeli dane te pozwalają zidentyfikować Twoją tożsamość, wówczas będą traktowane jako dane osobowe zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady 2016/679 (RODO).

Administratora tych danych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz w Polityce Prywatności pod tym linkiem.

Jeżeli korzystasz także z innych usług dostępnych za pośrednictwem naszych serwisów, przetwarzamy też Twoje dane osobowe podane przy zakładaniu konta, rejestracji na eventy, zamawianiu prenumeraty, newslettera, alertów oraz usług online (w tym Strefy Premium, raportów, rankingów lub licencji na przedruki).

Administratorów tych danych osobowych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz również w Polityce Prywatności pod tym linkiem. Dane zbierane na potrzeby różnych usług mogą być przetwarzane w różnych celach, na różnych podstawach oraz przez różnych administratorów danych.

Pamiętaj, że w związku z przetwarzaniem danych osobowych przysługuje Ci szereg gwarancji i praw, a przede wszystkim prawo do sprzeciwu wobec przetwarzania Twoich danych. Prawa te będą przez nas bezwzględnie przestrzegane. Jeżeli więc nie zgadzasz się z naszą oceną niezbędności przetwarzania Twoich danych lub masz inne zastrzeżenia w tym zakresie, koniecznie zgłoś sprzeciw lub prześlij nam swoje zastrzeżenia pod adres odo@ptwp.pl.

Zarząd PTWP-ONLINE Sp. z o.o.