Owoce rokitnika - cenny surowiec w przetwórstwie owocowo-warzywnym

Autor: Krystyna Zagórska/www.sadyogrody.pl 25 maja 2016 11:23

Owoce rokitnika - cenny surowiec w przetwórstwie owocowo-warzywnym Owoce rokitnika zawierają ponad 190 związków o właściwościach bioaktywnych/ fot. shutterstock.com

- Owoce rokitnika zwyczajnego stanowią wartościowy surowiec w branży sokowniczej. Produkty zawierające przeciery lub sok z owoców rokitnika charakteryzują się wysoką wartością prozdrowotną, co zostało potwierdzone badaniami – mówiła dr inż. Beata Piłat z Uniwersytetu Warmińsko-Mazurskiego w Olsztynie podczas XIX Międzynarodowego Sympozjum KUPS.

Dodała, że owoce rokitnika mają dosyć charakterystyczny kwaśno-gorzki smak, który często porównywany jest do ananasa. Dlatego w Rosji czy krajach Skandynawskich często są one nazywane mianem ananasa syberyjskiego. Przetwórstwo owoców rokitnika zapoczątkowano w Rosji, gdy naukowcy odkryli bogactwo substancji biologicznie czynnych występujących również w liściach i korze - powiedziała dr Piłat.

- Owoce rokitnika w odróżnieniu do innych jagodowych zawierają około 6 proc. tłuszczu, zgromadzonego w miąższu, w postaci kuleczek oleosomowych. Dodatkowo oceniono, że zawierają ponad 190 związków o właściwościach bioaktywnych, które korzystnie wpływają na nasz stan zdrowia oraz wspomagają leczenie chorób cywilizacyjnych, tj. problemy z układem krążenia czy utrzymanie właściwego poziomu cukru we krwi – zaznaczyła prelegentka.

- Warto zwrócić uwagę, że owoce tego gatunku zawierają średnio 20-30 razy więcej witaminy C niż popularna pomarańcza. Stanowią źródło aminokwasów egzogennych niezbędnych do prawidłowego funkcjonowania organizmu (treonina, lizyna, fenyloalanina, izoleucyna). Ponadto zawierają rzadko spotykany w świecie roślinnym kwas tłuszczowy omega 7, który sprawia, że nektary z dodatkiem soku z rokitnika stanowią doskonałe uzupełnienie codziennej diety – dodała.

Poinformowała, że w Katedrze Przetwórstwa i Chemii Surowców Roślinnych na Uniwersytecie Warmińsko-Mazurskim opracowano technologię produkcji syropów, nektarów i napojów rokitnikowych wzbogaconych w kwasy tłuszczowe omega 3,6,7. – Owoce tego gatunku z uwagi na dużą wartość odżywczą to idealny surowiec do otrzymywania soku surowego, z którego następnie pozyskiwany jest sok zagęszczony – powiedziała dr Piłat.

- Otrzymywane z owoców rokitnika półprodukty, takie jak sok surowy, przecier, puree mogą być wykorzystywane jako komponenty wyrobów owocowych, w tym soków. Dodatek wymienionych półproduktów nie tylko wzbogaca produkt końcowy w substancje bioodżywcze, ale również może stabilizować kwasowość tego produktu, pełniąc funkcje naturalnego środka konserwującego – podsumowała prelegentka.

WIĘCEJ NA TEMAT

PRZETWÓRSTWO

BĄDŹ NA BIEŻĄCO

NEWSLETTER

ZNAJDŹ NAS NA GOOGLE+

POLECAMY CZASOPISMA

WYSZUKIWARKI