Owoce derenia jadalnego – potencjalny surowiec w branży sokowniczej

Autor: www.sadyogrody.pl/ Krystyna Zagórska 24 lipca 2019 13:18

Owoce derenia jadalnego – potencjalny surowiec w branży sokowniczej fot. shutterstock.com

Zarówno przemysł spożywczy, jak i farmaceutyczny poszukuje nowych surowców, którym stawia pewne wymagania. Potencjalny owoc dla branży sokowniczej powinien być smaczny (atrakcyjny dla konsumenta), wartościowy, bogaty w bioskładniki oraz łatwo dostępny. Takim surowcem wydaje się być owoc derenia jadalnego – o czym mówiła dr hab. Alicja Kucharska (prof. UPWr) z Katedry Technologii Owoców, Warzyw i Nutraceutyków Roślinnych UP we Wrocławiu podczas XXII Międzynarodowego Sympozjum KUPS.

Owoc derenia jadalnego może być wykorzystywany w przemyśle spożywczym, farmaceutycznym i kosmetycznym. Natomiast dereń lekarski – jedynie w przemyśle farmaceutycznym i do wyrobu kosmetyków.

Atrakcyjność derenia jadalnego wiąże się z przedwojenną tradycją. Wciąż bazuje się na starych XIX- wiecznych recepturach oraz coraz popularniejsze stają się nowe produkty z derenia (na słodko i słono). Najnowsze badania wskazują na możliwość zastosowania owoców derenia jadalnego w leczeniu osteoporozy. Ponadto zawarte w nich związki obniżają ciśnienie gałki ocznej. Owoce zawierają składniki o właściwościach przeciwutleniających, przeciwzapalnych, przeciwmiażdżycowych oraz związki bioaktywne.

Dereń jadalny w naturze występuje m.in. w południowej Europie – od Francji po Krym. Stare przedwojenne nasadzenia derenia znajdują się na Ukrainie (35 ha plantacji wciąż owocującej). Nowoczesny sad z wyselekcjonowanymi odmianami, bardzo atrakcyjnymi i nawadnianiem, powstały w ostatnim czasie na Krymie. Dereń uprawiany jest m.in. w Turcji, Ukrainie, Słowacji, a także w Polsce.

Uprawiane odmiany derenia różnią się nie tylko barwą (czerwona, wiśniowa, czarna, żółta, koralowa), ale także wielkością owocu i pestki, kształtem, smakiem, zawartością składu chemicznego oraz terminem dojrzewania i zbioru.

Masa owoców polskich odmian derenia dochodzi do 4 g, natomiast ukraińskich do 9 g. Średni udział procentowy pestki w owocu mieści się w zakresie 9-16 proc., ekstrakt w owocach osiąga wartość 14-20 proc., kwasowość 1,6- 3,2 proc. (podobnie jak wiśni). W dereniu dość duża jest zawartość pektyn 0,7-1,9 proc., a zawartość witaminy C osiąga wartość 20-75 mg/100 g.

W owocach derenia występują związki bioaktywne makro i mikroelementy (wapń, potas, fosfor, sód, magnez, żelazo) oraz związki fenolowe m.in. antocyjany odpowiedzialne za czerwoną barwę. U większości odmian zakres antocyjanów mieści się w przedziale od 60 do 90 mg/ 100 g, ale w przypadku odmian o owocach czarnych zwartość antocyjanów dochodzi do 350 mg /100 g. W owocach derenia występują także biologicznie aktywne związki irydoidowe- bardzo rzadko spotykane w owocach innych gatunków roślin sadowniczych (zawarte także w owocach jagody kamczackiej).

Owoce derenia jadalnego wykorzystuje się do wyrobu produktów bezalkoholowych, jak soki i napoje, nektary, kompoty, galaretki. Wydajność tłoczenia w warunkach laboratoryjnych dochodzi do 60 -80 proc., w zależności od odmiany owoców i warunków depektynizacji. Uzyskuje się soki i wytłoki z derenia (które następnie można wykorzystać jako suchy preparat).

Na polskim rynku coraz popularniejsze stają się nalewki dereniowe, konfitury, dżemy, piwa z udziałem soku dereniowego, miody pitne.

Podobał się artykuł? Podziel się!

WIĘCEJ NA TEMAT

PRZETWÓRSTWO

BĄDŹ NA BIEŻĄCO

POLECAMY CZASOPISMA

WYSZUKIWARKI

Drodzy Użytkownicy!

W związku z odwiedzaniem naszych serwisów internetowych przetwarzamy Twój adres IP, pliki cookies i podobne dane nt. aktywności lub urządzeń użytkownika. Jeżeli dane te pozwalają zidentyfikować Twoją tożsamość, wówczas będą traktowane jako dane osobowe zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady 2016/679 (RODO).

Administratora tych danych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz w Polityce Prywatności pod tym linkiem.

Jeżeli korzystasz także z innych usług dostępnych za pośrednictwem naszych serwisów, przetwarzamy też Twoje dane osobowe podane przy zakładaniu konta, rejestracji na eventy, zamawianiu prenumeraty, newslettera, alertów oraz usług online (w tym Strefy Premium, raportów, rankingów lub licencji na przedruki).

Administratorów tych danych osobowych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz również w Polityce Prywatności pod tym linkiem. Dane zbierane na potrzeby różnych usług mogą być przetwarzane w różnych celach, na różnych podstawach oraz przez różnych administratorów danych.

Pamiętaj, że w związku z przetwarzaniem danych osobowych przysługuje Ci szereg gwarancji i praw, a przede wszystkim prawo do sprzeciwu wobec przetwarzania Twoich danych. Prawa te będą przez nas bezwzględnie przestrzegane. Jeżeli więc nie zgadzasz się z naszą oceną niezbędności przetwarzania Twoich danych lub masz inne zastrzeżenia w tym zakresie, koniecznie zgłoś sprzeciw lub prześlij nam swoje zastrzeżenia pod adres odo@ptwp.pl.

Zarząd PTWP-ONLINE Sp. z o.o.