Nowe technologie w kalifornijskich sadach

Autor: www.sadyogrody.pl/ pr 26 lipca 2018 12:09

Nowe technologie w kalifornijskich sadach fot. materiały prasowe

W sierpniu rozpoczynają się zbiory śliwki w Kalifornii. Region słynie nie tylko z bycia technologiczną kolebką - Doliną Krzemową, ale i z najlepszych suszonych śliwek. Zdaniem ekspertów kalifornijskie śliwki są odpowiedzią na rozwijające się trendy prozdrowotne.

Większość amerykańskich śliwek rośnie w Kalifornii, w dolinie Sacramento, niedaleko od miejsca, gdzie po raz pierwszy zasadzono je w 1856 roku. Region odpowiada za 40% światowej i 99% amerykańskiej produkcji suszonych śliwek. Żyzne gleby, świetne warunki atmosferyczne oraz 150 lat doświadczenia sadowników sprawiają, że stali się oni czołowymi producentami suszonej śliwki na świecie. Hodowcy wypracowali unikalne, wysokie standardy produkcji, kontroli i przechowywania owoców, które gwarantują najwyższą jakość każdego owocu. Owoce poddawane są drobiazgowym zabiegom, aby zachować odpowiednią miękkość i wilgotność, a także walory zdrowotne i smakowe.

Latem w Kalifornii jest bardzo mało deszczu, więc hodowcy nawadniają sady, dzięki czemu mają większą kontrolę nad jakością owoców. Dają drzewom taką ilość wody, jaka jest im potrzebna douzupełnienia tego, co jest dostępne pod ziemią.

Śliwki zbierane są w sierpniu, kiedy owoce są wystarczająco miękkie i mają odpowiednią ilość cukru. Zbiory śliwki trwają w Kalifornii tylko 30 dni, tylko przez taki okres zdaniem producentów owoce cieszą się najwyższą jakością. Sadownicy regularnie mierzą poziom zawartości cukru w owocu dojrzewającym na drzewie za pomocą narzędzia zwanego refraktometrem światła. Brix to jednostka służąca do jego zbadania. Sygnałem do rozpoczęcia zbiorów jest moment, w którym poziom słodyczy w śliwce osiągnie 30 jednostek brix.

Owoce zbierane przy pomocy maszyn tak, aby nie miały kontaktu z ziemią, trafiają na drewniane tace, gdzie są odwadniane przez około 18 godzin w suszarniach tunelowych. Proces ten jest w pełni zautomatyzowany i poddany ściśle kontrolowanym zabiegom  sanitarnym, które maksymalizują wydajność i jednocześnie chronią jakość produktu. Czułe termostaty utrzymują temperaturę pod ścisłą kontrolą.

Ogromny wpływ na jakość śliwek ma sposób drylowania. Pestki usuwane są delikatnie choć mechanicznie, dzięki czemu owoc zachowuje soczysty smak i kształt.

Nowo wysuszone śliwki trafiają do zakładów pakujących, gdzie personel je sprawdza, ocenia pod względem wielkości i przechowuje w chłodniach. W przeciwieństwie do większości przetworzonych owoców, kalifornijskie śliwki są pakowane na zamówienie. Najpierw ponownie nawadniane, sterylizowane, poddawane ostatecznej inspekcji, a na końcu pakowane do wysyłki.

Kalifornijskie śliwki są odpowiedzią na rozwijające się trendy prozdrowotne. Rosnąca świadomość konsumentów, popularyzacja zdrowego stylu życia i żywienia, sprawiają, że coraz więcej osób świadomie sięga po kalifornijskie śliwki zamiast po tańsze odpowiedniki. Chociaż cena jest nadal ważna, ale jeśli chodzi o jakość, konsumenci są gotowi za nią zapłacić więcej. Składniki produktów i ich pochodzenie stają się coraz istotniejsze.

Według danych firmy Technavio, wartość globalnego rynku superfoods rośnie 14-15% rocznie i w 2021 r. przekroczy 256 mld dolarów. Również na polskim rynku cały czas rośnie zainteresowanie tak konsumentów, jak i importerów oraz sprzedawców żywnością o wysokich wartościach. Dzięki globalnym działaniom promocyjnym prowadzonym przez stowarzyszenie producentów i sadowników śliwki kalifornijskiej (California Prune Board), świadomość prozdrowotnego wpływu, a w związku z tym i popyt na ten produkt systematycznie wzrasta. Beneficjentami kampanii promocyjnej są więc wszyscy (producenci, sprzedawcy, a także branża gastronomiczna), którzy wybierają śliwkę kalifornijską.

California Prune Board działa pod nadzorem Kalifornijskiego Departamentu Żywności i Rolnictwa i reprezentuje branżę suszonych śliwek z Kalifornii, składającą się z 800 plantatorów śliwek oraz 29 firm konfekcjonujących. Kalifornia jest największym producentem suszonych śliwek na świecie, słynących z najwyższej jakości osiąganej dzięki regionalnym, rygorystycznym technikom zbierania owoców oraz oceny i kontroli. Produkt premium dostarczany jest do 72 krajów na całym świecie, region zapewnia 40 procent światowych dostaw suszonych śliwek oraz 99 procent dostaw w Stanach Zjednoczonych. 


 

Podobał się artykuł? Podziel się!

WIĘCEJ NA TEMAT

PRZETWÓRSTWO

BĄDŹ NA BIEŻĄCO

POLECAMY CZASOPISMA

WYSZUKIWARKI

Drodzy Użytkownicy!

W związku z odwiedzaniem naszych serwisów internetowych przetwarzamy Twój adres IP, pliki cookies i podobne dane nt. aktywności lub urządzeń użytkownika. Jeżeli dane te pozwalają zidentyfikować Twoją tożsamość, wówczas będą traktowane jako dane osobowe zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady 2016/679 (RODO).

Administratora tych danych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz w Polityce Prywatności pod tym linkiem.

Jeżeli korzystasz także z innych usług dostępnych za pośrednictwem naszych serwisów, przetwarzamy też Twoje dane osobowe podane przy zakładaniu konta, rejestracji na eventy, zamawianiu prenumeraty, newslettera, alertów oraz usług online (w tym Strefy Premium, raportów, rankingów lub licencji na przedruki).

Administratorów tych danych osobowych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz również w Polityce Prywatności pod tym linkiem. Dane zbierane na potrzeby różnych usług mogą być przetwarzane w różnych celach, na różnych podstawach oraz przez różnych administratorów danych.

Pamiętaj, że w związku z przetwarzaniem danych osobowych przysługuje Ci szereg gwarancji i praw, a przede wszystkim prawo do sprzeciwu wobec przetwarzania Twoich danych. Prawa te będą przez nas bezwzględnie przestrzegane. Jeżeli więc nie zgadzasz się z naszą oceną niezbędności przetwarzania Twoich danych lub masz inne zastrzeżenia w tym zakresie, koniecznie zgłoś sprzeciw lub prześlij nam swoje zastrzeżenia pod adres odo@ptwp.pl.

Zarząd PTWP-ONLINE Sp. z o.o.