Niższa krajowa produkcja mrożonych owoców. Analiza BGŻ BNP Paribas

Autor: BGŻ BNP Paribas 05 października 2016 08:25

Niższa krajowa produkcja mrożonych owoców. Analiza BGŻ BNP Paribas Krajowa produkcja mrożonych owoców w 2016 r. będzie prawdopodobnie niższa niż rok wcześniej. / fot. shutterstock

Krajowa produkcja mrożonych owoców w 2016 r. będzie prawdopodobnie niższa niż rok wcześniej. Z danych GUS wynika, że w miesiącach czerwiec-sierpien 2016 r. w zakładach zatrudniających co najmniej 50 osób, wytworzono 232 tys. t mrożonek owocowych tj. o 6 proc. mniej niż w analogicznym okresie przed rokiem - mówi Mariusz Dziwulski, analityk banku BGŻ BNP Paribas.

Dodaje, że są to miesiące w których produkuje się ich najwięcej - udział owoców mrożonych wytworzonych od czerwca do sierpnia w 2015 r. stanowił 59 proc. ich produkcji w całym 2015 r.

- Największy wpływ na spadek produkcji owoców ogółem miała prawdopodobnie niższa produkcja mrożonych truskawek. Z danych GUS wynika, że w czerwcu br., produkcja mrożonych owoców w kraju wyniosła 69 tys. t i była aż o 20 proc. niższa niż przed rokiem. Na spadek produkcji wpływały przede wszystkim niższe zbiory surowca - wg najnowszego szacunku GUS tegoroczne zbiory truskawek były niższe o 5 proc. (r/r) - tłumaczy. 

Jak mówi analityk, skala spadku produkcji mrożonek jest jednak większa od szacowanego spadku produkcji owoców, co potwierdzałoby również głosy z „branży“ o niższych zbiorach tych owoców w br. w porównaniu do szacunków GUS. Niemniej jak zaznaczał GUS w swoim poprzedniej, lipcowej publikacji odnotowano duże zmiany w strukturze produkcji truskawek w kraju - w bieżącym roku zmniejszyła się powierzchnia upraw z przeznaczeniem do produkcji przemysłowej a wzrosła truskawek deserowych.

- W lipcu br. jednak dynamika spadku produkcji mrożonych owoców się zmniejszyła (-3,8 proc.) natomiast w sierpniu odnotowano już wzrost produkcji owoców mrożonych w skali kraju o 5,2 proc. Co prawda wg GUS zbiory wiśni i porzeczek wzrosły r/r, jednak ze względu na niską opłacalność dostawy tych owoców do zakładów przetwórczych mogły być mniejsze. W sierpniu na wzrost produkcji mrożonek wpływ mogła mieć wyższa (łącznie o 50 proc.) produkcja malin - podsumował ekspert BGŻ BNP Paribas. 

WIĘCEJ NA TEMAT

PRZETWÓRSTWO

BĄDŹ NA BIEŻĄCO

NEWSLETTER

ZNAJDŹ NAS NA GOOGLE+

POLECAMY CZASOPISMA

WYSZUKIWARKI