Musy - nowa kategoria przetworów owocowo-warzywnych

Autor: www.sadyogrody.pl 24 kwietnia 2015 12:05

Musy - nowa kategoria przetworów owocowo-warzywnych fot. materiały prasowe KUPS

Musy to nowa kategoria przetworów owocowo-warzywnych w Polsce, która - zdaniem ekspertów - będzie rosnąć kilka procent rocznie.

Jak podaje Barbara Groele, sekretarz generalny Krajowej unii Producentów Soków, kategoria musów to pojawiła się w Polsce – na szerszą skalę – w 2013 roku i stopniowo się rozwija. Musy to produkt dedykowany nie tylko dzieciom, ale także młodzieży, osobom dorosłym czy starszym, którzy mają problemy z gryzieniem. Jest to także jedna z pięciu porcji owoców zalecanych przez dietetyków.

Według  założeń KUPS, kategoria musów ma rosnąć kilka procent rocznie.

Musy to produkty uzyskane na bazie przecierów owocowych lub warzywnych z ewentualnym dodatkiem zagęszczonych soków. Do produkcji przecierów używa się w szczególności takie warzywa i owoce jak marchew, banany, jabłka, truskawki oraz brzoskwinie.

Podobał się artykuł? Podziel się!

WIĘCEJ NA TEMAT

PRZETWÓRSTWO

BĄDŹ NA BIEŻĄCO

NEWSLETTER

ZNAJDŹ NAS NA GOOGLE+

POLECAMY CZASOPISMA

WYSZUKIWARKI