Możemy być potentatem produkcji ekologicznej w Europie, ale zaprzepaszczamy tę szansę (wywiad)

Autor: Albert Katana, www.sadyogrody.pl 19 września 2017 10:25

Możemy być potentatem produkcji ekologicznej w Europie, ale zaprzepaszczamy tę szansę (wywiad) fot. shutterstock.com

- Brakuje jasnej polityki rolnej dotyczącej produkcji ekologicznej. Większość działań była tylko pozorowana, a ich efekt mizerny. Możemy być potentatem produkcji żywności ekologicznej w Europie, ale zaprzepaszczamy tę szansę - mówi w wywiadzie dla sadyogrody.pl, Piotr Woźnicki, prezes Stowarzyszenia Producentów Żywności Metodami Ekologicznymi "Ekoland".

Panie prezesie, co to właściwie znaczy – żywność ekologiczna? Czy w „normalnych” sklepach możemy kupić żywność czystą ekologicznie, czy mamy raczej do czynienia z żywnością tzw. tradycyjną?

Piotr Woźnicki: Żywność ekologiczna różni się od żywności konwencjonalnej przede wszystkim tym, że nie używamy nawozów sztucznych tylko naturalne, nie używamy pestycydów roślin i pasz GMO. Taka żywność jest oznaczana unijnym „zielonym listkiem”. Jest więcej różnic, ale te są dla konsumenta najważniejsze.

Żywność ekologiczną można już kupić praktycznie prawie wszędzie. W sklepach typowo ekologicznych wybór jest największy, ale również sieci supermarketowe marketów zauważyły, że w Polsce wzrasta popyt na żywność ekologiczną i zwiększają swoją ofertę. W zwykłych sklepach nie ma jeszcze dużego wyboru żywności ekologicznej, zwłaszcza warzyw czy owoców, natomiast zarówno w handlu, jak i przetwórstwie widać dużą tendencję do "podszywania" się pod żywność ekologiczną. Sugeruje się konsumentowi, że żywność tradycyjna, wiejska, zagrodowa itp. jest taka sama lub zbliżona jakościowo, natomiast jest tańsza. Jest to wprowadzanie w błąd, ażeby tylko zwiększyć sprzedaż. Często żywność w sklepach jest oznaczana jako "zdrowa żywność". Jest to zakazane przez prawo UE, gdyż sugeruje, że inna żywność jest niezdrowa. Mamy żywność tylko ekologiczną i konwencjonalną.

Ile gospodarstw rolnych należy do Stowarzyszenia? Czy są to "zapaleńcy" czy biznesmeni? Co produkują te gospodarstwa?

Obecnie do Stowarzyszenia Ekoland należy ok. 100 gospodarstw ekologicznych z różnych rejonach rejonów kraju. Większość to "zapaleńcy", mający małe i średnie gospodarstwa. Produkowane w nich jest praktycznie wszystko, co rolnik może uprawiać czy hodować. Skala i rodzaj produkcji zależą od warunków gospodarstwa oraz od popytu na dane produkty.

 Co daje przynależność do Stowarzyszenia?

Przynależność do Stowarzyszenia umożliwia rolnikom wspólne działania, promocję, udział w targach lub innych imprezach. Mogą oni uczyć się gospodarowania ekologicznego od siebie nawzajem. Udział w Stowarzyszeniu konsoliduje rolników, daje możliwość działania jako nieformalna grupa producentów. Zarząd Główny reprezentuje interesy rolników ekologicznych na poziomie krajowym i europejskim. Należymy do IFOAM (Międzynarodowej Federacji Rolnictwa Ekologicznego), a w kraju konsultujemy projekty ustaw i rozporządzeń dotyczących rolnictwa ekologicznego.

Kiedy i w jakim celu powstało Stowarzyszenie? Kto wpadł na taki pomysł?

 Stowarzyszenie zostało założone w 1989 roku przez pierwszych pasjonatów rolnictwa ekologicznego. W tamtych czasach nikt nie słyszał o takim sposobie gospodarowania, a rolnicy ekologiczni byli traktowani często jako "nawiedzeni". Rolnicy zdobywali wiedzę od siebie nawzajem, wyjeżdżali za granicę, żeby podpatrzeć innych rolników. Nie było nikogo, kto weryfikowałby rolników i ich produkty. Dlatego też Stowarzyszenie Ekoland powołało Komisję Kontroli, która kontrolowała gospodarstwa i Komisję Atestacji, która wystawiała atesty Ekolandu. Po raz pierwszy 27 rolników ekologicznych otrzymało atesty w 1990 roku. Była to gwarancja dla konsumenta , że gospodarstwo produkuje ekologicznie i jest wiarygodne. Do tej pory Stowarzyszenie wystawia atesty, które potwierdzają zgodność z "Kryteriami rolnictwa ekologicznego Stowarzyszenia Ekoland" - a trzeba powiedzieć, że nasze kryteria są wyższe niż wymagania "unijne". Po wejściu w życie w 2002 r. pierwszej ustawy o rolnictwie ekologicznym powstały niezależne jednostki certyfikujące, które weryfikują gospodarstwa i na podstawie ich kontroli rolnicy otrzymują certyfikaty i mogą ubiegać się o dopłaty unijne do produkcji ekologicznej.

WIĘCEJ NA TEMAT

PRZETWÓRSTWO

BĄDŹ NA BIEŻĄCO

NEWSLETTER

ZNAJDŹ NAS NA GOOGLE+

POLECAMY CZASOPISMA

WYSZUKIWARKI

KALENDARIUM

Drodzy Użytkownicy!

W związku z odwiedzaniem naszych serwisów internetowych przetwarzamy Twój adres IP, pliki cookies i podobne dane nt. aktywności lub urządzeń użytkownika. Jeżeli dane te pozwalają zidentyfikować Twoją tożsamość, wówczas będą traktowane jako dane osobowe zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady 2016/679 (RODO).

Administratora tych danych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz w Polityce Prywatności pod tym linkiem.

Jeżeli korzystasz także z innych usług dostępnych za pośrednictwem naszych serwisów, przetwarzamy też Twoje dane osobowe podane przy zakładaniu konta, rejestracji na eventy, zamawianiu prenumeraty, newslettera, alertów oraz usług online (w tym Strefy Premium, raportów, rankingów lub licencji na przedruki).

Administratorów tych danych osobowych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz również w Polityce Prywatności pod tym linkiem. Dane zbierane na potrzeby różnych usług mogą być przetwarzane w różnych celach, na różnych podstawach oraz przez różnych administratorów danych.

Pamiętaj, że w związku z przetwarzaniem danych osobowych przysługuje Ci szereg gwarancji i praw, a przede wszystkim prawo do sprzeciwu wobec przetwarzania Twoich danych. Prawa te będą przez nas bezwzględnie przestrzegane. Jeżeli więc nie zgadzasz się z naszą oceną niezbędności przetwarzania Twoich danych lub masz inne zastrzeżenia w tym zakresie, koniecznie zgłoś sprzeciw lub prześlij nam swoje zastrzeżenia pod adres odo@ptwp.pl.

Zarząd PTWP-ONLINE Sp. z o.o.