Mniejsza podaż mrożonek warzywnych wpływa na wzrost cen

Autor: BGŻ BNP Paribas 20 października 2015 15:00

Mniejsza podaż mrożonek warzywnych wpływa na wzrost cen Według informacji przedstawionych przez Foodnews, na rynku brakuje szczególnie mrożonej cebuli, kalafiorów oraz brokułów/ fot. shutterstock

Mniejsza podaż niektórych mrożonek warzywnych na rynku unijnym przekłada się na wysokie ceny tych produktów. Według informacji przedstawionych przez Foodnews, na rynku brakuje szczególnie mrożonej cebuli, kalafiorów oraz brokułów. Mniejsza jest również podaż marchwi, pietruszki, a także fasolki szparagowej - informują analitycy banku BGŻ BNP Paribas.

Według notowań Foodnews, przeciętna cena mrożonej cebuli z Polski w pierwszej połowie października br. wynosiła 0,43 euro/kg i była aż o 23 proc. wyższa niż w analogicznym okresie przed rokiem. Obrót pozostałymi produktami, ze względu na brak bądź niskie zapasy jest niewielki. W całym sezonie 2015/2016 można spodziewać się jednak wyraźnie wyższych cen.

Wpływ na wzrosty będzie miała przede wszystkim podaż w Polsce, która jest kluczowym graczem na rynku unijnym, jeśli chodzi o mrożonki warzywne. Według danych GUS krajowa produkcja mrożonych warzyw, w pierwszych ośmiu miesiącach br. wyniosła 325 tys. t i była o 1,7 proc. niższa niż przed rokiem. Biorąc jednak pod uwagę prognozowaną skalę zmniejszenia produkcji warzyw świeżych w Polsce, można spodziewać się większej dynamiki spadku mrożonek w ostatnim kwartale br.

Co więcej, PROFEL (Europejskie Stowarzyszenie Przetwórców Owoców i Warzyw) w sierpniu br. wskazywało, że warzyw do przetwórstwa, ze względu na suszę, może być znacząco mniej niż przed rokiem - również w krajach zachodnich UE.

Mniejsza podaż warzyw do przetwórstwa spowodowała również wzrost cen surowca w skupach krajowych. Według notowań Instytutu Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej - PIB, ceny skupu cebuli obieranej do przetwórstwa średnio we wrześniu br. wynosiły 1,11 zł/kg i były o 48 proc. wyższe niż w analogicznym okresie przed rokiem. W przypadku kalafiorów i brokułów różyczkowanych, wzrosty cen we wrześniu br., w stosunku do września 2014 r. wyniosły po 7 proc. do poziomu odpowiednio 1,68 i 1,13 zł/kg.

Za marchew na kostkę zakłady przetwórcze płaciły we wrześniu 0,35 zł/kg - o 30 proc. więcej niż przed rokiem. Dynamiką spadkową charakteryzowały się natomiast ceny skupu zielonego groszku, który skupowany był w cenach 1,13-1,16 zł/kg - w stosunku do 1,35 zł/kg średnio rok wcześniej, oraz fasoli szparagowej za którą płacono 0,74 zł/kg w stosunku do 0,77 zł/kg rok wcześniej.

Podobał się artykuł? Podziel się!

WIĘCEJ NA TEMAT

PRZETWÓRSTWO

BĄDŹ NA BIEŻĄCO

NEWSLETTER

ZNAJDŹ NAS NA GOOGLE+

POLECAMY CZASOPISMA

WYSZUKIWARKI