Marszałek woj. łódzkiego: IO Skierniewice ma potencjał produkcji jakościowej żywności

Autor: www.sadyogrody.pl 07 sierpnia 2015 10:03

Marszałek woj. łódzkiego: IO Skierniewice ma potencjał produkcji jakościowej żywności Witold Stępień, marszałek województwa łódzkiego

- W Skierniewicach jest olbrzymi potencjał w produkcji żywności najwyższej jakości oraz są naukowcy, którzy specjalizują się w dziedzinach związanych z biogospodarką. To zaplecze trzeba wykorzystać – powiedział Witold Stępień, marszałek województwa łódzkiego, podczas Dnia Otwartych Drzwi Instytutu Ogrodnictwa w Skierniewicach.

W Unii Europejskiej pojawiła się nowa koncepcja gospodarcza – rozwój biogospodarki, czyli wykorzystywania surowców pochodzenia naturalnego w różnych dziedzinach życia. - Wykorzystanie naturalnych zasobów ma możliwości potencjału, który jest tu w Łódzkiem. To z jednej strony zdrowa żywność. Rolnictwo w województwie łódzkim ma swoje tradycje jest wspierane przez Instytut Ogrodnictwa w Skierniewicach – mówił Stępień.

- Instytut Ogrodnictwa w Skierniewicach odgrywa olbrzymią rolę, jest istotnym ośrodkiem naukowo-badawczym, który tak naprawdę jest najbliżej surowców naturalnych. Mam nadzieję, że wiele ścieżek będzie się tu w Instytucie zaczynało, m.in. od pomysłu na hodowlę roślin, poprzez udoskonalanie i popularyzację wiedzy, a także badania jakości żywności. Te wszystkie działania wpisują się w plany programu badawczego – zaznaczył marszałek województwa łódzkiego.

W najbliższych latach najważniejszym zadaniem dla woj. łódzkiego jest produkcja żywności wysokiej jakości. W tym celu powołano „Klaster żywności wysokiej jakości”, który łączy producentów rolnych i przetwórców, przedsiębiorców handlujących żywnością z nauką. Do klastra przynależy IO w Skierniewicach, który będzie w nim pełnił wiodącą rolę. Potencjał Instytutu – laboratoria, wiedza i doświadczenia – będzie można wykorzystać do prowadzenia certyfikacji żywności najwyższej jakości.

- Klaster żywności służy temu, aby wypracować markę żywności wysokiej jakości. Marka żywności to coś, co chcielibyśmy aby było symbolem naszego regionu – dodał Stępień.

Cele „klastra żywności wysokiej jakości” to m.in. promocja żywności zdrowej jakości, zdrowego odżywiania się, organizacja systemu sprzedaży żywności wysokiej jakości - w tym rozwój rynków hurtowych i sieci lokalnych punktów sprzedaży, a także gminne centra sprzedaży bezpośredniej.

Do realizacji programu otrzymano kwotę funduszy z Regionalnego Programu Operacyjnego w wysokości 2,26 mld euro. Dodatkowo możliwe są starania o środki finansowe z poziomu krajowego np. PO Inteligentny Rozwój, czy Europejskiego np. Program Ramowy Horyzont 2020.

Podobał się artykuł? Podziel się!

WIĘCEJ NA TEMAT

PRZETWÓRSTWO

BĄDŹ NA BIEŻĄCO

NEWSLETTER

ZNAJDŹ NAS NA GOOGLE+

POLECAMY CZASOPISMA

WYSZUKIWARKI