Lubelskie Święto Młodego Cydru ma promować jabłkowy trunek

Autor: www.sadyogrody.pl 15 września 2015 10:21

Lubelskie Święto Młodego Cydru ma promować jabłkowy trunek Lublin cydrową stolicą Polski; fot. shutterstock.com

19 września br. Lublin stanie się cydrową stolicą Polski. Marszałek Województwa Lubelskiego, spółka Ambra SA oraz Lubelskie Stowarzyszenie Miłośników Cydru wraz ze Związkiem Sadowników RP zapraszają na drugą edycję Lubelskiego Święta Młodego Cydru. To wydarzenie stworzone na wzór francuskiego święto młodego wina (Beaujolais Nouveau), które ma promować cydr jako lokalny polski produkt.

19 września na Rynku Starego Miasta w Lublinie odbędzie się druga edycja Lubelskiego Święta Młodego Cydru - najbardziej jabłkowego pikniku w Polsce. Na wzór Beaujolais Nouveau świętować będziemy pierwsze zbiory jabłek i pierwszy młody cydr. Odwołania do winiarstwa nie są przypadkowe. Gospodarz Święta - Lubelskie Stowarzyszenie Miłośników Cydru - ogłasza Lublin cydrową stolicą Polski, która już za kilka lat dzięki regionalnemu produktowi, tak jak winiarska Toskania przyciągnie do regionu producentów cydru i turystów z całego świata.

- Święto jest tradycyjnym sposobem wyrażania radości z pierwszych owoców naszej pracy z naturą. To właśnie odróżnia produkty naturalne od przemysłowych. Jeśli uda nam się przetrwać cały rok zmiennych kaprysów przyrody i możemy pochwalić się pierwszym cydrem, to mamy powód do radości - mówi o idei wydarzenia Robert Ogór, prezes Ambra SA, producent Cydru Lubelskiego.

Lubelszczyzna to drugi pod względem wielkości jabłkowy region Polski (22 tys. ha sadów). Ma unikalne położenie, zróżnicowaną rzeźbę terenu, doskonałe gleby, klimat (duże amplitudy temperatur) i długą tradycję uprawy jabłoni. W wielu tutejszych sadach wciąż można podziwiać najstarsze odmiany takie jak Piękna z Boskoop, Kosztela, Szara Reneta czy właśnie Antonówka.

Na Lubelskie Święto Młodego Cydru setki kilogramów jabłek prosto z lubelskich sadów dostarczą lokalne grupy producentów, które już dziś zapraszają do Strefy Jabłka. Sąsiadować z nią będzie Strefa Soku, gdzie Stowarzyszenie udowodni jak wielka jest różnica między świeżo wyciskanym sokiem, z którego robi się polski cydr naturalny a sztucznie aromatyzowanym sokiem z koncentratu.

- To nasz kluczowy argument w walce z browarniczymi produktami cydropodobnymi, które próbują zalać i zniszczyć polski rynek cydru - podkreśla Tomasz Solis, wiceprezes Lubelskiego Stowarzyszenia Miłośników Cydru. Razem z sadownikami i producentami polskiego cydru apeluje o zmianę ustawowej definicji polskiego cydru, ochronę jego jakości i wsparcie dla produkcji sadowniczej.

- W czerwcu w samym środku sezonu zainaugurowaliśmy ogólnopolską kampanię na rzecz polskiego cydru „Zacydrowani.pl”. Do dziś poparło ją ponad 15 tys. osób - podkreśla Tomasz Solis. - To daje nam mandat do śmiałego pójścia o krok dalej. Zdecydowaliśmy o powołaniu Komitetu Inicjatywy Ustawodawczej, a podczas Święta chcielibyśmy zebrać w Lublinie 1000 podpisów pod wnioskiem o oficjalną rejestrację Komitetu i inicjatywy - dodaje.

Jak zaznacza Tomasz Solis zmiany legislacyjne są priorytetowe, ponieważ otwierają drogę rozwoju polskiego cydru. - Wierzymy, że uda nam się doprowadzić do zrównania możliwości prawnych produkcji cydru z produkcją wina w Polsce - mówi.

- Będziemy walczyć o polskie jabłka i polski cydr, przekonywać Polaków, że dobry cydr robi się z polskich jabłek. To produkt, który może stać się naszą narodową specjalnością jak wino dla Francji czy Hiszpanii. A Lubelskie Święto Młodego Cydru jest świetną okazją do prezentacji naszego manifestu - tłumaczy Tomasz Solis.

WIĘCEJ NA TEMAT

PRZETWÓRSTWO

BĄDŹ NA BIEŻĄCO

NEWSLETTER

ZNAJDŹ NAS NA GOOGLE+

POLECAMY CZASOPISMA

WYSZUKIWARKI