Łącko chce zasłynąć z produkcji cydrów. Tłocznia Maurer poszerza ofertę

Autor: PAP 19 października 2015 10:23

Łącko chce zasłynąć z produkcji cydrów. Tłocznia Maurer poszerza ofertę Krzysztof Maurer, właściciel PPUH Tłocznia Maurer

Mocne owocowe alkohole i ekologiczne soki to wizytówki gminy Łącko, zwanej stolicą małopolskich sadów. Wkrótce ta górska kraina może zasłynąć z produkcji... cydrów.

Obecnie wytwórstwem czystego cydru zajmuje się tłocznia Krzysztofa Maurera. W rozmowie z PAP Life producent zapowiedział, że pracuje nad cydrami smakowymi: porzeczkowym, wiśniowym i żurawinowym. Połączenie owoców z cydrem ma dać "zniewalający efekt".

- Cydr jest specjałem, który cieszy się ogromną popularnością tego upalnego lata. Cydr w naszym wydaniu to "Jabcok". Napój powstaje poprzez naturalną fermentację jabłek, jest zagazowywany własnym CO2, wytrawny, schłodzony świetnie gasi pragnienie i poprawia trawienie – wyjaśnił producent.

Ale oprócz cydrów Maurer poszerza ofertę regionalnych alkoholi. Wkrótce smakosze będą mogli skosztować okowit z rokitnika, czarnego bzu i z truskawki. W tej chwili oprócz słynnej śliwowicy oferuje aroniowice, borówkowice, czereśniowice, brzoskwiniowice, malinowice, porzeczkowice, wiśniwice, gruszkowice i jabłkowice z różnych rodzajów gruszek i jabłek, oraz wina i nalewki.

- Naszą ofertę dostosowujemy do potrzeb klienta, a nasza produkcja skupia się przede wszystkim na naturalnych regionalnych recepturach przekazywanych z pokolenia na pokolenie – powiedział Maurer i dodał, że pomysłów dostarcza mu "matka natura" i to także od jej hojności zależy realizacja planów produkcyjnych.

Podobał się artykuł? Podziel się!

WIĘCEJ NA TEMAT

PRZETWÓRSTWO

BĄDŹ NA BIEŻĄCO

NEWSLETTER

ZNAJDŹ NAS NA GOOGLE+

POLECAMY CZASOPISMA

WYSZUKIWARKI