KUPS: Polscy konsumenci są nieświadomi, że sok to zdrowy element diety

Autor: PAP/www.sadyogrody.pl 20 kwietnia 2015 09:03

KUPS: Polscy konsumenci są nieświadomi, że sok to zdrowy element diety fot. shutterstock.com

Jedną z pięciu porcji warzyw i owoców, zalecanych do spożycia przez lekarz, może stanowić szklanka soku owocowego, owocowo-warzywnego lub warzywnego. Jednak wielu polskich konsumentów jest jeszcze tego zupełnie nieświadoma.

Wciąż niewielu polskich konsumentów zdaje sobie sprawę jaka jest różnica między sokiem, nektarem, smoothies i napojem.

- Świadomość tego, że soki mają 100-procentowy wsad owocowy lub warzywny, nie wolno dodawać do nich cukru, konserwantów, sztucznych barwników oraz aromatów pochodzących z innych owoców i warzyw niż te, z których powstał produkt, nie jest powszechna – podkreślał prezes zarządu Krajowej Unii Producentów Soków Julian Pawlak, podczas debaty „Polska dieta ciągle zbyt uboga w warzywa, owoce i soki” organizowanej przez PAP i KUPS.

W 2009 r. przeciętny Polak spożył 1,1 litrów soków owocowych i warzywnych miesięcznie, a w 2013 r. już tylko 0,95 litra. Rocznie Polak spożywa średnio 11,4 litrów soków owocowych, czyli ok. 32 ml dziennie.

Soki są źródłem składników odżywczych, zawartych w warzywach i owocach, z których są wytwarzane. Wartość odżywcza zależy od rodzajów owoców lub warzywnych z których są wytwarzane. Warto wybierać soki naturalnie mętne i przecierowe z uwagi na zawartość cennego błonnika.

 28 października 2013 r. wprowadzono dyrektywę, która zapewnia, że do soków owocowych i pomidorowych, nie wolno dodawać żadnych cukrów. Wynika z tego, że w sokach występują dokładnie takie ilości i rodzaje cukrów jakie występują w owocach użytych do ich produkcji.  

Materiał powstał na podstawie debaty "Polska dieta zbyt uboga w warzywa, owoce i soki. Co staje na drodze do prawidłowego odżywiania?".

WIĘCEJ NA TEMAT

PRZETWÓRSTWO

BĄDŹ NA BIEŻĄCO

NEWSLETTER

ZNAJDŹ NAS NA GOOGLE+

POLECAMY CZASOPISMA

WYSZUKIWARKI