Jest szansa na wzrost cen soków jabłkowych na rynkach światowych

Autor: Aneta Gwara/www.sadyogrody.pl 23 czerwca 2015 15:21

Jest szansa na wzrost cen soków jabłkowych na rynkach światowych Mariusz Dziwulski, analityk BGŻ BNP Paribas, fot. PTWP

- Prawdopodobny wzrost cen soku pomarańczowego w kolejnych miesiącach może być w pewnym stopniu czynnikiem wpływającym również na wzrosty cen soków jabłkowych na rynkach światowych - mówił Mariusz Dziwulski, analityk BGŻ BNP Paribas podczas Międzynarodowego Sympozjum Krajowej Unii Soków w Mikołajkach.

Trendy na światowym rynku soków cytrusowych wskazują jednoznacznie na spadek ich spożycia. - W ostatniej dekadzie globalna konsumpcja soku pomarańczowego (100 proc.) zmniejszała się w tempie 2 proc. rocznie, podczas gdy grejpfrutowego 5 proc. rocznie. Przyczyną spadku jest ograniczanie spożycia na rynkach na rynkach wysoko rozwiniętych – USA i Niemiec, które również ze względu na wysoki udział w konsumpcji dyktują kierunki  trendu na rynku globalnym – twierdził analityk.

Wciąż jednak potencjał do odwrócenia obserwowanego od wielu lat trendu w konsumpcji soków istnieje. - Wzrost dochodów konsumentów w wielu krajach może być czynnikiem działającym na zwiększenie popytu, głównie na nienasyconych rynkach azjatyckich i afrykańskich. Dotyczy to również soków odtwarzanych z koncentratów. Patrząc jednak na rynek soków cytrusowych na przestrzeni ostatnich 10 lat, kategorią która globalnie nabiera coraz większego znaczenia są soki NFC (Not From Concentrate) – mówił.

Jak twierdzi analityk, z danych UN Comtrade wynika, że eksport soku pomarańczowego NFC z Brazylii i USA wzrósł w ostatnich 5 latach (2009-2014) o 14 proc., przy spadku wywozu koncentratu o 6 proc. 

- Obserwując jednak rynki rozwinięte, takie jak USA czy Niemcy, można zauważyć, że wzrost spożycia pomarańczowych soków cytrusowych NFC wyhamowuje. Z tego punktu widzenia, za wzrost globalnego spożycia tych soków mogą odpowiadać kraje o niższej konsumpcji, między innymi Chiny, które w ostatnich latach dość silnie zwiększają i.in. import pomarańczowego soku NFC – przyznał.

Tendencje spożycia soków cytrusowych w Polsce wpisują się w światowe trendy konsumpcji. - Silnie wzrasta zainteresowanie sokami produkowanymi nie z koncentratów, natomiast mniejszego znaczenia w strukturze spożycia nabierają soki odtwarzane. Według danych Eurostatu w ostatnich 5 latach import soku pomarańczowego NFC do Polski zwiększył się  ponad 10-krotnie do poziomu 13 tys. t. Z drugiej strony obserwowano dość wyraźny spadek importu koncentratu soku pomarańczowego (-43 proc.) – mówił Dziwulski.

Według niego, spadająca konsumpcja soków na świecie jest czynnikiem działającym długoterminowo na spadek cen. Rynek dąży jednak do równowagi gdyż spadkowi konsumpcji towarzyszy globalny spadek produkcji soków – przyznał.

Nadchodzący sezon może przynieść wzrosty cen soku pomarańczowego na rynkach światowych. - Tegoroczna produkcja pomarańczy w Brazylii i USA nie zapowiada się korzystnie, podobnie jak produkcja soków w tych krajach. Globalne zapasy soku pomarańczowego według szacunków USDA na koniec sezonu 2014/2015 mogą być o blisko 30 proc. niższe niż przed rokiem. Według Foodnews, ceny koncentratu pomarańczowego w drugim kwartale 2015 r zanotowały niewielkie wzrosty (+5 proc.) – twierdził ekspert.

Według analityka, prawdopodobny wzrost cen soku pomarańczowego w kolejnych miesiącach może być w pewnym stopniu czynnikiem wpływającym również na wzrosty cen soków jabłkowych na rynkach światowych.

Podobał się artykuł? Podziel się!

WIĘCEJ NA TEMAT

PRZETWÓRSTWO

BĄDŹ NA BIEŻĄCO

NEWSLETTER

ZNAJDŹ NAS NA GOOGLE+

POLECAMY CZASOPISMA

WYSZUKIWARKI