Jakie wymagania będzie musiał spełnić rolnik produkujący przetwory z własnych owoców?

$data.author.description Autor: www.farmer.pl 16 grudnia 2016 13:42

Jakie wymagania będzie musiał spełnić rolnik produkujący przetwory z własnych owoców? fot. shutterstock

Ministerstwo Rolnictwa przesłało do Jarosława Sachajki, przewodniczącego sejmowej Komisji Rolnictwa i Rozwoju Wsi pismo, w którym zapowiada przygotowanie rozporządzenia, do wydania którego upoważniły je przepisy wprowadzające od stycznia 2017 roku rolniczy handel detaliczny.

Jak wyjaśniono, wymagania zawarte w unijnym rozporządzeniu nr 852/2004 mają zastosowanie zarówno do produkcji żywności, jak i handlu detalicznego. „W zakresie ww. przepisów zastosowanie mają opracowane w Głównym Inspektoracie Sanitarnym <Wytyczne Dobrej Praktyki Higienicznej i Produkcyjnej przy produkcji żywności niezwierzęcego pochodzenia w warunkach domowych z wykorzystaniem surowców roślinnych z własnych upraw>”.

Jednocześnie zapowiedziano:

„W najbliższym czasie w Głównym Inspektoracie Sanitarnym zostaną podjęte prace dostosowujące ww. wytyczne do większej grupy środków spożywczych pochodzenia roślinnego, mieszczących się również w definicji rolniczego handlu detalicznego”.

Tymczasem Ministerstwo Zdrowia czeka na informacje od Ministerstwa Rolnictwa, „czy do resortu rolnictwa wpłynęły propozycje lub wnioski uzasadniające konieczność określenia ww. wymagań, a które mogłyby zostać wykorzystane do opracowania projektu rozporządzenia przez Ministerstwo Zdrowia”.

Jeśli rozporządzenie powstanie, będzie musiało być notyfikowane.

W załączniku dokument: Wytyczne Dobrej Praktyki Higienicznej i Produkcyjnej przy produkcji żywności niezwierzęcego pochodzenia w warunkach domowych z wykorzystaniem surowców roślinnych z własnych upraw

Więcej czytaj na www.farmer.pl.

Podobał się artykuł? Podziel się!

WIĘCEJ NA TEMAT

MULTIMEDIA

PRZETWÓRSTWO

BĄDŹ NA BIEŻĄCO

NEWSLETTER

ZNAJDŹ NAS NA GOOGLE+

POLECAMY CZASOPISMA

WYSZUKIWARKI