Jakie mniej znane owoce można wykorzystać do produkcji soków i napojów?

Autor: Krystyna Zagórska/www.sadyogrody.pl 03 lipca 2015 13:09

Jakie mniej znane owoce można wykorzystać do produkcji soków i napojów? Fot. Owens-Illinois (O-I)

- W celu urozmaicenia na rynku asortymentu soków, nektarów i napojów można wykorzystać jako surowiec mniej znane owoce rosnące w Polsce. Dobrym przykładem mogą być owoce świdośliwy, jagody kamczackiej, rokitnika, a także pigwowca. Surowce te mogą stanowić dodatek w produkcji soków, nektarów i napojów wieloowocowych - powiedział prof. dr hab. Jan Oszmiański z Uniwersytetu Przyrodniczego we Wrocławiu, podczas XVIII Międzynarodowego Sympozjum Krajowej Unii Producentów Soków.

Zdaniem eksperta soki z owoców jagodowych są jednym z najbogatszych źródeł naturalnych przeciwutleniaczy, zawierają one szczególnie dużo barwników antocyjanowych, flawonoli i fenolokwasów. – Jako surowiec do produkcji soków, czy nektarów można wykorzystać świeże owoce jagodowe, bądź mrożone – dodał.

- W produkcji soków z owoców jagodowych niezbędna jest obróbka enzymatyczna oraz termiczna. Po tłoczeniu następuje proces klarowania, czyli dekantacja, wirowanie oraz filtracja, a następnie sok jest poddawany utrwalaniu – zaznaczył prelegent.

Jak przyznał prof. Oszmiański sok czy napój zawierający "superfruits" powinien zarówno zapewniać korzyści zdrowotne, jak również być skutecznie promowany. Dodatkowo powinien charakteryzować się smacznym smakiem, dostępnością, łatwością spożycia oraz innowacyjnością.

- Pierwszym owocem, który powszechnie zaczęto uważać za "superfruits" była czarna jagoda, miano super owocu uzyskała również aronia. Być może jagoda kamczacka dołączy do tego grona, gdy lepiej zostanie poznana – oznajmił ekspert.

Obecnie widoczny jest wzrost zainteresowania uprawą świdośliwy olcholistnej wśród polskich producentów owoców oraz amatorów. - Wartościowe owoce świdośliwy mogą mieć różnorodne zastosowanie w przemyśle przetwórczym oraz jako owoce deserowe. Wielką zaletą tego gatunku jest mała podatność na choroby i szkodniki oraz duża wytrzymałość na mróz – mówił prof. Oszmiański.

Dodał, że większa dostępność owoców świdośliwy pozwoli na opracowanie innowacyjnych produktów spożywczych o dużych walorach prozdrowotnych.

- Smak owoców jagody kamczackiej jest zbliżony do owoców borówki amerykańskiej, czarnej porzeczki i borówki czernicy. Owoce jagody kamczackiej zawierają wysoki poziom związków fenolowych. Wydają się być one perspektywicznym surowcem i bogatym źródłem korzystnym dla zdrowia. Co więcej owoce jagody mogą być wykorzystane jako naturalne przeciwutleniacze, barwniki – zaznaczył prelegent.

Według prof. Oszmiańskiego, owoce rokitnika są doskonałym surowcem do produkcji soków, ze względu na wysoką zawartość witamin i atrakcyjny smak. Są one coraz częściej wykorzystywane do produkcji soków, zwłaszcza wieloowocowych, z uwagi na ich właściwości prozdrowotne.

Wszystkie proponowane owoce, czyli świdośliwa, rokitnik, i jagoda kamczacka mogą być przydatnym surowcem w produkcji, soków, nektarów i napojów –mówił prof. Oszmiański z Uniwersytetu Przyrodniczego we Wrocławiu. Dodał, że Polska jest jednym z nielicznych krajów w Europie, który zwiększa produkcję sadowniczą pigwowcem japońskim oraz pigwą.

Podobał się artykuł? Podziel się!

WIĘCEJ NA TEMAT

PRZETWÓRSTWO

BĄDŹ NA BIEŻĄCO

NEWSLETTER

ZNAJDŹ NAS NA GOOGLE+

POLECAMY CZASOPISMA

WYSZUKIWARKI