Jaki to będzie rok dla sektora przetworów owocowo-warzywnych?

$data.author.description Autor: www.portalspozywczy.pl 16 lutego 2016 09:52

Jaki to będzie rok dla sektora przetworów owocowo-warzywnych? fot. shutterstock

Zdaniem ekspertów sytuacja na rynku przetworów owocowo-warzywnych w tym roku, w dużej mierze zależeć będzie od dostępności surowca, jego cen oraz od możliwości zbytu na rynku krajowym i europejskim.

2015 r. nie był zbyt łaskawy dla producentów rolnych. Według szacunków GUS zbiory owoców i warzyw były mniejsze niż rok wcześniej, szczególnie warzyw gruntowych. Wyzwaniem, oprócz mniejszej dostępności surowca była także niższa jakość niektórych produktów. Mniejsza podaż warzyw przełożyła się na spadek produkcji przetworów warzywnych. Poprosiliśmy ekspertów tego rynku o podsumowanie minionego roku i zapytaliśmy czego spodziewają się w tym roku.

- Popyt na polski zagęszczony sok jabłkowy jest niższy niż przed rokiem ze względu na większą podaż koncentratu z Chin. Dodatkowo rynkowi nie sprzyjają długoterminowe tendencje w konsumpcji soków odtwarzanych w Europie. Dlatego eksport soków może być mniejszy r/r. Lepsze perspektywy ma przed sobą segment soków jabłkowych NFC, których konsumpcja dość szybko wzrasta, szczególnie w kraju – wylicza Mariusz Dziwulski, analityk BGŻ BNP Paribas.

Jego zdaniem popyt na mrożone owoce w UE jest dość stabilny, ewentualny wzrost sprzedaży na rynku UE możliwy jest dzięki zmniejszeniu dostaw z innych krajów (przykład mniejszego importu mrożonych truskawek z Chin, który umożliwił większy eksport z Polski). - Dobre perspektywy, dzięki wzrostowi konsumpcji w kraju i rozwojowi sektora HoReCa ma segment mrożonych warzyw. Dodatkowo dzięki przewagom konkurencyjnym i dobrej bazie surowcowej możliwy jest dalszy wzrost eksportu mrożonych warzyw. Możliwe że po załamaniu w 2015 roku, produkcja warzyw mrożonych będzie dalej wzrastać – zapewnia Mariusz Dziwulski.

Jakub Olipra, ekonomista Credit Agricole Bank Polska zapewnia, że zgodnie z danymi IERiGŻ w I poł. 2015 r. doszło do poprawy sytuacji finansowej przemysłu owocowo-warzywnego w stosunku do analogicznego okresu 2014 r. - Poprawa sytuacji finansowej miała szeroki zakres. Zwiększyły się wskaźniki rentowności, płynności, wzrost odnotowała również nadwyżka operacyjna oraz stopa inwestycji. Krajowe spożycie przetworów z owoców i warzyw w ostatnich latach było stabilne. Tym samym branża chcąc zwiększać skalę swojej działalności w coraz większym stopniu musi opierać się na ekspansji na rynki zagraniczne – mówi Jakub Olipra.

Więcej czytaj na www.portalspozywczy.pl.

Podobał się artykuł? Podziel się!

WIĘCEJ NA TEMAT

PRZETWÓRSTWO

BĄDŹ NA BIEŻĄCO

NEWSLETTER

ZNAJDŹ NAS NA GOOGLE+

POLECAMY CZASOPISMA

WYSZUKIWARKI