Ile owoców znajduje się w sokach?

Autor: www.sadyogrody.pl 27 lipca 2017 13:02

Ile owoców znajduje się w sokach? fot. shutterstock

- Soki, jak owoce i warzywa zawierają witaminy oraz składniki mineralne i są produktami, które nie zawierają sztucznych dodatków, dlatego zgodnie z rekomendacjami Instytutu Żywności i Żywienia (IŻŻ) szklanka soku (200 ml) jest wartościowym odpowiednikiem dla owoców i warzyw - informuje dr inż. Jarosław Markowski z Instytutu Ogrodnictwa w Skierniewicach.


Ile z owocu znajdziemy w soku? Aby odpowiedzieć na to pytanie, warto przeanalizować poziom substancji odżywczych na konkretnym przykładzie. Zarówno pomarańcze, jak i sok pomarańczowy zawierają witaminę C oraz foliany. W 100 ml soku pomarańczowego znajdziemy średnio 36 mg witaminy C i 22 μg folianów, natomiast w przypadku owocu te wartości wynoszą odpowiednio: 53 mg i 30 μg wspomnianych mikroskładników. Zawartość cukrów w soku i w owocach jest również podobna (9,0 g/100 ml i 9,3 g/100 g). Sok może zatem pełnić istotną i pożyteczną funkcję w zbilansowanej diecie. Szklanka soku (200 ml) to bowiem dobry sposób, aby w szybki sposób dostarczyć organizmowi potrzebnych witamin i mikroelementów. 

Stworzona przez Instytut Żywności i Żywienia (IŻŻ) Piramida Zdrowego Żywienia i Aktywności Fizycznej wyróżnia warzywa i owoce jako najważniejszy składnik zbilansowanej diety. Według zaleceń Światowej Organizacji Zdrowia (WHO) należy codziennie spożywać minimum 400 g owoców i warzyw, podzielonych na 5 porcji. Za jedną porcję można uznać owoc bądź warzywo lub taką ilość tych produktów, która zmieści się w garści spożywającego. Jedną z pięciu porcji może stanowić także szklanka soku. Sok, z uwagi na swoją płynną formę i poręczne opakowania, najczęściej kartonowe, sprawdza się także w sytuacjach, w których trudno byłoby sięgnąć po owoce i warzywa w nieprzetworzonej postaci, na przykład podczas aktywności fizycznej czy wyjazdów turystycznych.  

Sok, również ten z kartonu, nie może zawierać żadnych substancji konserwujących, dodanych cukrów oraz barwników i aromatów – wszystkie one muszą pochodzić z owoców i warzyw, z których sok został wytłoczony. Długi termin przydatności do spożycia jest rezultatem pasteryzacji. Rolą procesu pasteryzacji jest zniszczenie drobnoustrojów, które prowadzą do procesu psucia soku, zaś dzięki nowoczesnym technologiom utrata witamin i cennych substancji w jej wyniku jest minimalna. Poziom soli mineralnych, odpornych na działanie temperatury pozostaje natomiast niezmienny. Istnieją również substancje, których wartość dla organizmu wzrasta w wyniku wpływu obróbki termicznej i pasteryzacji. Tak dzieje się m.in. z likopenem występującym w soku pomidorowym. Pod wpływem pasteryzacji wzrasta również biodostępność beta-kryptoksantyny, obecnej w soku pomarańczowym i mandarynkowym. Szczelnie zamknięte opakowanie chroni produkt, ale po jego otwarciu, w ciągu kilku dni sok fermentuje wskutek rozwoju przetrwalników drobnoustrojów naturalnie obecnych w świeżych owocach i warzywach. Zjawisko to jest bezsprzecznym dowodem na brak substancji konserwujących w sokach.

Stowarzyszenie Krajowa Unia Producentów Soków (KUPS) to organizacja non profit zrzeszająca oraz integrująca producentów soków, nektarów i napojów z owoców i warzyw. Reprezentuje firmy dostarczające na rynek krajowy około 60% soków owocowych i warzywnych oraz produkujące około 70% zagęszczonych soków owocowych i warzywnych w Polsce. 

 

Podobał się artykuł? Podziel się!

WIĘCEJ NA TEMAT

PRZETWÓRSTWO

BĄDŹ NA BIEŻĄCO

NEWSLETTER

ZNAJDŹ NAS NA GOOGLE+

POLECAMY CZASOPISMA

WYSZUKIWARKI