Iglotex: Poddanie warzyw mrożonych obróbce termicznej eliminuje ryzyko zakażenia Listeria monocytogenes



www.portalspozywczy.pl/ www.sadyogrody.pl - 07 sierpnia 2018 14:24


- My korzystamy ze sprawdzonych, polskich dostawców kukurydzy, którzy przedstawili nam kompleksowe wyniki badań mikrobiologicznych i fizykochemicznych, gwarantujących jakość i bezpieczeństwo surowca. Dodatkowo poddajemy badaniom nasze gotowe wyroby i nie odnotowaliśmy jakichkolwiek niezgodności w tym zakresie - mówi serwisowi www.portalspozywczy.pl Maciej Włodarczyk, prezes Igloteksu.

Czy incydent związany z wycofywaniem mrożonek, które potencjalnie mogą być zakażona bakterią Listeria monocytogenes – uderza w sektor i Grupę Iglotex?

- Uważam, że zawsze w takich przypadkach producenci powinni zachować nadzwyczajną czujność, mając na uwadze bezpieczeństwo produktu jako cel nadrzędny. Z drugiej strony należy zachować spokój, zwłaszcza gdy brak jakichkolwiek racjonalnych przesłanek do tego, by podejmować drastyczne działania. Bakterię listerii zdiagnozowano w Wielkiej Brytanii. Firma, która zdecydowała się dobrowolnie wycofać produkty również z rynku polskiego, postąpiła odpowiedzialnie. Zakładam też, że istniały uzasadnione przesłanki, aby tak uczynić. Uspokajając konsumentów, pragnę przypomnieć, iż poddanie warzyw mrożonych obróbce termicznej eliminuje zawsze i całkowicie ryzyko zakażenia. Jeśli chodzi o Iglotex mogę zapewnić, iż korzystamy ze sprawdzonych, co ważne polskich dostawców kukurydzy, którzy przedstawili nam kompleksowe wyniki badań mikrobiologicznych i fizykochemicznych, gwarantujących jakość i bezpieczeństwo surowca. Dodatkowo poddajemy badaniom nasze gotowe wyroby i nie odnotowaliśmy jakichkolwiek niezgodności w tym zakresie - zapewnia Maciej Włodarczyk.