IERiGŻ: Wzrasta rynek żywności ekologicznej zarówno w Europie Zachodniej, jak i w Polsce

Autor: Krystyna Zagórska/ www.sadyogrody.pl 26 kwietnia 2017 09:18

IERiGŻ: Wzrasta rynek żywności ekologicznej zarówno w Europie Zachodniej, jak i w Polsce fot. shutterstock.com

- Gospodarstwa ekologiczne zarejestrowane są w 179 krajach na świecie. Zwiększają się również areały upraw przeznaczane pod produkcję ekologiczną. W roku 2015 uprawy ekologiczne zajmowały powierzchnię ponad 50 mln ha, około 6,5 mln ha więcej niż w 2014 roku - mówił mgr inż. Łukasz Zaręba z Instytutu Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej- PIB, podczas konferencji "Najnowsze trendy w europejskim sadownictwie- jak zarobić na ekologii" towarzyszącej targom Green Days.

Łukasz Zaręba zaznaczył, że systematycznie wzrasta liczba osób produkujących warzywa i owoce metodami ekologicznymi. W 2015 roku zarejestrowanych było ponad 2,4 mln producentów. Najwięcej osób produkuje żywności metodami ekologicznymi w Indiach, Etiopii i Meksyku, ze względu na tanią siłę roboczą. Natomiast w Europie dominują Włosi, Hiszpanie i Francuzi – mówił ekspert z IERiGŻ.

Coraz większa jest również wartość globalnego rynku ekologicznego, którą oszacowano na 82 mld USD, z czego w Europie, tj. 31 mld USD, a w obu Amerykach - 43 mld USD. Rynek żywności ekologicznej dynamicznie rozwija się w Europie. Liderem spośród państw europejskich jest Hiszpania, która rokrocznie (od 2014 r.) notuje 25 proc. wzrost.

W Unii Europejskiej w 2015 roku powierzchnia upraw ekologicznych wyniosła 12,5 mln ha, w porównaniu do 9,5 mln ha w roku 2012, co oznacza, że rynek żywności 'eko' stale rośnie. Prelegent dodał, że zdecydowanie zwiększa się popyt na żywność ekologiczną, lecz podaż nie nadąża za wzrastającym w tak szybkim tempie zapotrzebowaniem na produkty ekologiczne. Największe wydatki na żywność ekologiczną odnotowano w krajach Europy – Szwajcaria (262 euro), Dania (191 euro), Szwecja (177 euro), Luksemburg (170 euro), Lichtenstein (142 euro), Austria (127 euro), oraz Stany Zjednoczone (111 euro) i Kanada (77 euro).

W 2015 roku w Polsce produkcją żywności ekologicznej zajmowało się 22 277 producentów. Ekspert IERiGŻ podkreślił, że stosunkowo niska liczba przetwórców żywności ekologicznej (jedynie 562 osób) względem wysokiej liczby producentów świadczy o 'niedojrzałości' krajowego rynku ekologicznego.

Wzrost powierzchni krajowych upraw warzyw prowadzonych w systemie ekologicznym jest zdecydowanie większy niż w innych krajach UE (w 2015 r. wynosił 40 564 ha). - Aczkolwiek powierzchnia nie przekłada się na wielkość produkcji. Mimo iż krajowe uprawy warzyw ekologicznych zajmują zdecydowanie większą powierzchnię w stosunku do Włoch, to kraj ten dominuje w produkcji 'eko' warzyw. Polska zajmuje dopiero 7 miejsce - mówił Łukasz Zaręba.

Podobna sytuacja przedstawia się również w uprawie ekologicznej truskawek. Prelegent  zaznaczył, że powierzchnia upraw ekologicznych truskawek w 2015 roku zajmowała powierzchnię 1 255 ha, natomiast w Niemczech truskawki uprawiano na areale 440 ha, zaś w Hiszpanii - 155 ha. Natomiast w produkcji ekologicznych truskawek dominuje Hiszpania, mimo iż ma zdecydowanie mniejszą powierzchnię upraw od Polski.

Krajowa powierzchnia ekologicznych upraw jabłek w 2015 roku wyniosła 22 899 ha. We Francji sady jabłoniowe zajmowały areał 6 934 ha, zaś w Niemczech - 5 244 ha. - Nasza dominacja pod względem powierzchni upraw jabłek  jest bardzo wyraźna. W przypadku upraw wiśni i czereśni również należymy do powierzchniowych liderów w UE, lecz w produkcji zajmujemy dopiero 7 miejsce - mówił Łukasz Zaręba.

- Polskim hitem eksportowym są ekologiczne owoce jagodowe, przede wszystkim aronia i borówka. Zdominowaliśmy ten rynek zarówno pod względem upraw w systemie ekologicznym, jak i konwencjonalnym. Powierzchnia ekologicznych upraw krzewów jagodowych w 2015 roku wyniosła 13 395 ha, drugie miejsce zajmuje Litwa – 5 525 ha, zaś trzecie Niemcy z powierzchnią 2 034 ha - dodał.

Podsumowując ekspert z IERiGŻ podkreślił, że zarówno w Europie Zachodniej, jak i w Polsce notowany jest systematyczny wzrost rolnictwa ekologicznego. - Rynek produktów 'eko' jest niezwykle perspektywiczny dla polskich producentów i bardziej wymagający niż rynek żywności konwencjonalnej, z tego względu, że konsumenci są dużo bardziej świadomi zakupów, które podejmują. Pod względem największej powierzchni z uprawami ekologicznymi dominuje województwo zachodniopomorskie, jednak to na terenie województwa lubelskiego, mazowieckiego, a także podkarpackiego i śląskiego zlokalizowana jest największa liczba gospodarstw ekologicznych - zaznaczył.

Podobał się artykuł? Podziel się!

WIĘCEJ NA TEMAT

PRZETWÓRSTWO

BĄDŹ NA BIEŻĄCO

NEWSLETTER

ZNAJDŹ NAS NA GOOGLE+

POLECAMY CZASOPISMA

WYSZUKIWARKI

Drodzy Użytkownicy!

W związku z odwiedzaniem naszych serwisów internetowych przetwarzamy Twój adres IP, pliki cookies i podobne dane nt. aktywności lub urządzeń użytkownika. Jeżeli dane te pozwalają zidentyfikować Twoją tożsamość, wówczas będą traktowane jako dane osobowe zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady 2016/679 (RODO).

Administratora tych danych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz w Polityce Prywatności pod tym linkiem.

Jeżeli korzystasz także z innych usług dostępnych za pośrednictwem naszych serwisów, przetwarzamy też Twoje dane osobowe podane przy zakładaniu konta, rejestracji na eventy, zamawianiu prenumeraty, newslettera, alertów oraz usług online (w tym Strefy Premium, raportów, rankingów lub licencji na przedruki).

Administratorów tych danych osobowych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz również w Polityce Prywatności pod tym linkiem. Dane zbierane na potrzeby różnych usług mogą być przetwarzane w różnych celach, na różnych podstawach oraz przez różnych administratorów danych.

Pamiętaj, że w związku z przetwarzaniem danych osobowych przysługuje Ci szereg gwarancji i praw, a przede wszystkim prawo do sprzeciwu wobec przetwarzania Twoich danych. Prawa te będą przez nas bezwzględnie przestrzegane. Jeżeli więc nie zgadzasz się z naszą oceną niezbędności przetwarzania Twoich danych lub masz inne zastrzeżenia w tym zakresie, koniecznie zgłoś sprzeciw lub prześlij nam swoje zastrzeżenia pod adres odo@ptwp.pl.

Zarząd PTWP-ONLINE Sp. z o.o.