Hiszpański rynek mrożonek rośnie w siłę

Autor: FAMMU/FAPA na podstawie: freshplaza 26 października 2016 11:21

Hiszpański rynek mrożonek rośnie w siłę fot. shutterstock

ASEVEC, Hiszpańskie Stowarzyszenie Producentów Warzyw Mrożonych poinformowało o stabilnym rozwoju tego sektora w Hiszpanii. W bieżącym roku założono kolejny, około 0,7 proc. wzrost wolumenu produkcji warzyw mrożonych – do około 638,5 tys. ton wobec 634,0 tys. ton przed rokiem - informuje FAMMU/FAPA na podstawie: freshplaza.

Rozwój rynku podyktowany jest przede wszystkim rosnącym zapotrzebowaniem na mrożonki na hiszpańskim rynku oraz zwiększona konsumpcja gospodarstw domowych. 

W bieżącym roku o około 20 proc. wzrośnie również eksport hiszpańskich mrożonek – w sumie wielkość wysyłanych za granice produktów stanowi około 60 proc. krajowej ich produkcji. Około 80 proc. eksportu kierowane jest na rynku unijne – głownie do Wielkiej Brytanii, Francji oraz Niemiec.

Obecnie Hiszpania jest drugim co do wielkości unijnym producentem mrożonek warzywnych, a w przeciągu pięciu kolejnych lat prognozuje się zajęcie pozycji lidera w tym segmencie rynku.

Podobał się artykuł? Podziel się!

WIĘCEJ NA TEMAT

PRZETWÓRSTWO

BĄDŹ NA BIEŻĄCO

NEWSLETTER

ZNAJDŹ NAS NA GOOGLE+

POLECAMY CZASOPISMA

WYSZUKIWARKI