Helwig Schwartau, AMI: Sytuacja w polskim sadownictwie sprzyja przechodzeniu na ekologię

Autor: Sylwia Sałyga / sadyogrody.pl 20 grudnia 2018 11:27

Helwig Schwartau, AMI: Sytuacja w polskim sadownictwie sprzyja przechodzeniu na ekologię dr. Helwig Schwartau (AMI) ; fot. sadyogrody.pl

- W Europie Zachodniej coraz więcej krajów jest gotowych zapłacić wyższe ceny za jabłka ekologiczne. Szczególne zainteresowanie bio jabłkiem wykazuje Szwajcaria i kraje skandynawskie. Trend przejścia na uprawę ekologiczną jest ogromny i w ciągu najbliższych 3-4 lat wielkość upraw zwiększy się o połowę - mówił dr. Helwig Schwartau (AMI) na Kongresie Sadowniczym w Warszawie.

Produkcja ekologiczna w Europie ciągle rośnie.

- Obecnie ekologiczna produkcja jabłek w Europie, według mojej oceny, jest na poziomie 3,5% w krajach tzw. Unijnej 15-stki. I na pewno w następnych latach ulegnie podwojeniu. Są niektóre regiony, które w swojej produkcji już teraz mają ponad 20-proc. udział jabłek ekologicznych, czyli dość wysoki. Jeżeli sytuacja w sadownictwie pozostanie tak trudna, jak w tym sezonie, to presja na przejście na produkcję ekologiczną będzie jeszcze większa - przyznał dr. Helwig Schwartau podczas swojej prezentacji na Kongresie Sadowniczym w dniach 4-5 grudnia w Warszawie.

Zgodnie z danymi przedstawionymi przez dr Schwartaua, w Niemczech produkcja ekologiczna obejmuje powierzchnię około 5 tyś hektarów, we Francji 8 tyś hektarów. Produkcja ekologiczna w Europie ciągle rośnie, jednak odmienna sytuacja ma miejsce w Polsce.

- W Polsce w roku 2016 produkcja eko obejmowała obszar około 12 tyś hektarów. Dwa lata wcześniej  obszar ten wynosił ponad 20 tyś hektarów. Ten spadek jest czymś, czego zwyczajnie nie rozumiem. Obecnie oceniam, że produkcja ekologiczna w Polsce obejmuje prawdopodobnie 4 tysiące hektarów. Być może ten znaczący spadek jest związany z tym, że zakończyły się dopłaty unijne w tym obszarze - mówił ekspert z AMI.

Jego zdaniem, wszędzie w Europie, w widoczny sposób rośnie zainteresowanie inwestorów w sektor produkcji ekologicznych owoców. Liderem bio produkcji jabłek są Niemcy, ale wejście na tamten rynek dla polskich producentów jest niezwykle trudne.

- Spodziewamy się jeszcze 50-proc. wzrostu powierzchni upraw w Europie w ciągu 3-4 lat. W samym Tyrolu szacuje się, że do 2020 roku powierzchnia upraw ekologicznych zwiększy swój areał o połowę. Niemcy są największym i najsilniejszym graczem na rynku bio. Obecnie w Niemczech widzimy ciągły wzrost produkcji jabłek ekologicznych, która wynosi około 80-90 tysięcy ton. W ciągu następnych 3-4 lat będzie to zapewne produkcja, na poziomie 120-130 tyś. ton. Warto zauważyć, że niemieckie jabłka ekologiczne są dwukrotnie droższe niż konwencjonalne - podkreślił.

- Z rozmów, które przeprowadzam wynika, że wielu producentów z Polski chętnie przeszłoby na produkcję ekologiczną, oczywiście z możliwością sprzedaży swoich produktów na rynek niemiecki. W tej chwili jednak jest tak, że na rynku niemieckim stworzyła się swego rodzaju bariera. Duże dyskonty i supermarkety zdecydowały się na określone kierunki pozyskiwania produktów. Oznacza to, że niemieckie supermarkety jak Edeka czy Lidl współpracują tylko z wybranymi przez siebie producentami np. firmą Bioland, co uniemożliwia pozostałym producentom wejście na niemiecki rynek, nawet z jabłkami ekologicznymi - zauważył Schwartau.

Zdaniem eksperta, rynek na jabłka deserowe pochodzące z produkcji eko nie wymknie się spod kontroli, natomiast problematyczny staje się obszar ekologicznego przetwórstwa.

- Jeżeli w Polsce producenci chcieliby przejść w dużej mierze na produkcję jabłek ekologicznych to oczywiście będzie mieć to konsekwencje dla przetwórstwa. Mamy w Europie już teraz zauważalny trend, że na rynek trafia coraz więcej towarów z Serbii i Polski, a co za tym idzie, powoduje to znaczny spadek cen. W tej chwili jest tak, że rynek jeszcze przyjmuje jabłka eko. Oceniamy, że w najbliższych latach nie pojawi się jeszcze problem, jeśli na rynek trafi od 200 do 400 tyś ton jabłek ekologicznych. Jednak potem, każda ilość będzie miała znaczenie i ogromny wpływ między innymi na ceny, i tego Europa Zachodnia poważnie się obawia - podsumował Helwig Schwartau.

Podobał się artykuł? Podziel się!

WIĘCEJ NA TEMAT

PRZETWÓRSTWO

BĄDŹ NA BIEŻĄCO

POLECAMY CZASOPISMA

WYSZUKIWARKI

Drogi Użytkowniku!

W związku z odwiedzaniem naszych serwisów internetowych możemy przetwarzać Twój adres IP, pliki cookies i podobne dane nt. aktywności lub urządzeń użytkownika. O celach tego przetwarzania zostaniesz odrębnie poinformowany w celu uzyskania na to Twojej zgody. Jeżeli dane te pozwalają zidentyfikować Twoją tożsamość, wówczas będą traktowane dodatkowo jako dane osobowe zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady 2016/679 (RODO).

Administratora tych danych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz w Polityce Prywatności pod tym linkiem.

Jeżeli korzystasz także z innych usług dostępnych za pośrednictwem naszych serwisów, przetwarzamy też Twoje dane osobowe podane przy zakładaniu konta, rejestracji na eventy, zamawianiu prenumeraty, newslettera, alertów oraz usług online (w tym Strefy Premium, raportów, rankingów lub licencji na przedruki).

Administratorów tych danych osobowych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz również w Polityce Prywatności pod tym linkiem. Dane zbierane na potrzeby różnych usług mogą być przetwarzane w różnych celach, na różnych podstawach oraz przez różnych administratorów danych.

Pamiętaj, że w związku z przetwarzaniem danych osobowych przysługuje Ci szereg gwarancji i praw, a przede wszystkim prawo do sprzeciwu wobec przetwarzania Twoich danych. Prawa te będą przez nas bezwzględnie przestrzegane. Jeżeli więc nie zgadzasz się z naszą oceną niezbędności przetwarzania Twoich danych lub masz inne zastrzeżenia w tym zakresie, koniecznie zgłoś sprzeciw lub prześlij nam swoje zastrzeżenia pod adres odo@ptwp.pl.

Zarząd PTWP-ONLINE Sp. z o.o.