FRSiH: Cydry z Ignacowa wyróżnia nowoczesne podejście do tradycji

$data.author.description Autor: www.portalspozywczy.pl 19 października 2016 14:12

FRSiH: Cydry z Ignacowa wyróżnia nowoczesne podejście do tradycji fot.: Cydr Ignaców

Jak ocenił Maciej Siejewicz, Marketing & Communications Manager GfK, Cydr Ignaców bardzo dobrze spełnia trendy konsumenckie. Tomasz Porowski, współwłaściciel firmy, przedstawił portfolio produktów podczas IX Forum Rynku Spożywczego i Handlu w Warszawie (17-18 października).

– Od większości producentów cydru odróżnia nas wierność tradycyjnej formule produkcji – powiedział przed Forum Ekspertów Tomasz Porowski, współwłaściciel Cydru Ignaców, przedstawiając portfolio produktów firmy.

Choć – jak zgodnie przyznali wszyscy zebrani eksperci – cydr jako napój alkoholowy sam w sobie nie jest produktem innowacyjnym, cydry z Ignacowa wyróżnia nowoczesne podejście do tradycji. Według Macieja Siejewicza z GfK, jednego z ekspertów Forum Ekspertów, Cydr Ignaców bardzo dobrze wpisuje się także w trendy konsumenckie. Ekspert z GfK ocenił, że produkt ten realizuje 9/12  wymiarów rankingu GfK Consumer Life – badania wskazującego przyszłe trendy konsumenckie.

Z kolei Stefan Golonka, ekspert branży spożywczej, zwrócił uwagę na opakowania produktów: – Sposób prezentacji opakowania idzie w parze z jakością – stwierdził.

Cydr Ignaców wprowadził cydr półwytrawny na początku 2013 roku, głównymi odbiorcami były wówczas restauracje i kluby w głównych miastach Polski. W 2015 firma wystartowała z cydrem Czarny Ignac. Obecnie trwają prace nad produkcją cydru lodowego o wyższej zawartości alkoholu. Produkt ten nie jest jeszcze dostępny w sprzedaży.

Zmiana przepisów w 2011 roku pozwoliła przedsiębiorcom posiadającym co najmniej 1 ha sadu na produkcję maksymalnie 10 tys. litrów cydru rocznie, co było dla wspólników - Tomasz Porowskiego i Marcina Hermanowicza - impulsem do produkcji tego napoju. Po wielu badaniach dotyczących przydatności jabłek i szczepów drożdży do produkcji cydru, jesienią 2011 r. ruszyła produkcja Cydru Ignaców. Byli pierwszymi osobami w Polsce, które zdecydowały się na produkcję cydru na takich zasadach.

Tomasz Porowski wziął udział w debacie: "Innowacje na start – prezentacje innowatorów i start-upów przed Forum Ekspertów".

Czytaj więcej o FRSiH.

Podobał się artykuł? Podziel się!

WIĘCEJ NA TEMAT

PRZETWÓRSTWO

BĄDŹ NA BIEŻĄCO

NEWSLETTER

ZNAJDŹ NAS NA GOOGLE+

POLECAMY CZASOPISMA

WYSZUKIWARKI