Embargo wpłynęło na wzrost produkcji soków i mrożonek

Autor: Puls Biznesu 16 stycznia 2015 09:01

W ciągu 11 miesięcy 2014 roku producenci soków z owoców i warzyw odnotowali 9,3-proc. wzrost produkcji. Tak wynika z danych GUS, na które powołuje się "Puls Biznesu".

Znaczny wzrost to prawdopodobnie efekt wzmożonej produkcji zagęszczonych soków (koncentratów), z których powstają soki do picia. Jak tłumaczą eksperci, jej zwiększenie opłacało się branży z powodu niższych cen surowca, związanych m.in. z embargiem.

Julian Pawlak, prezes Krajowej Unii Producentów Soków, powiedział na łamach "PB", że soki pitne mogą odpowiadać maksymalnie za 1,2-2-procentowy wzrost. On również jest zdania, że za rosnącymi statystykami kryje się koncentrat — głównie jabłkowy. Jabłka były naszym czołowym produktem eksportowym na rynek rosyjski. Z powodu wymuszonej embargiem większej podaży krajowej więcej trafiło do przetwórstwa.

Przyblokowane przez Rosję są również mrożonki. Hortex z powodu embarga zdecydował się na zwolnienia grupowe. W danych GUS widać na razie wzrost produkcji mrożonych warzyw - o 5,1 proc. – czytamy w "PB".

Podobał się artykuł? Podziel się!

WIĘCEJ NA TEMAT

PRZETWÓRSTWO

BĄDŹ NA BIEŻĄCO

NEWSLETTER

ZNAJDŹ NAS NA GOOGLE+

POLECAMY CZASOPISMA

WYSZUKIWARKI

KALENDARIUM