Embargo wpłynęło na spadek eksportu mrożonych warzyw z Polski

Autor: Bank Gospodarki Żywnościowej 27 maja 2015 09:03

Embargo wpłynęło na spadek eksportu mrożonych warzyw z Polski fot. shutterstock

Rosyjskie embargo miało spore przełożenie na spadek polskiego eksportu warzyw mrożonych. W porównaniu z rokiem ubiegłym był niższy o 16,5 proc. - podają analitycy Banku BGŻ.

Łączny wolumen sprzedaży zagranicznej w rozpatrywanym okresie wyniósł 258 tys. t i był o 16,5 proc. niższy r/r. Możliwości pokrycia strat w eksporcie nowymi rynkami były w dużej mierze ograniczone.

Spadek odnotowano również w przypadku eksportu warzyw mrożonych na rynki UE – o 8 proc. do 202 tys. t, ze względu na wysoką podaż na rynkach UE i również zamknięcie rosyjskiego dla pozostałych krajów UE.

Podobał się artykuł? Podziel się!

WIĘCEJ NA TEMAT

PRZETWÓRSTWO

BĄDŹ NA BIEŻĄCO

NEWSLETTER

ZNAJDŹ NAS NA GOOGLE+

POLECAMY CZASOPISMA

WYSZUKIWARKI

KALENDARIUM